Sallad på vintercitrus med muskotkräm

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Vitsen med att blanda grädde i sabayonnen är inte bara att mildra äggattacken utan också att den stabiliseras och kan lagas i god tid före middagen. Om du inte gillar muskot kan du smaksätta med finhackad syltad ingefära eller syltat citrusskal. Och säkerligen gläds du i ditt snåla hjärta över att äggvitorna går åt till  läckra små maränger.

  • 5-6 dl filéade citrusfrukter efter tillgång
  • t.ex. blodgrape, pomelo, mandarin, blodapelsin, navelapelsin, ugli, lime etc
  • 1 msk citruslikör
  • Muskotkräm:
  • 3 äggulor
  • 2 msk marsalavin
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl mjukvispad grädde
  • nyriven muskot
  1. Blanda äggulor, marsala och socker i en liten tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp under omrörning och vispa ordentligt när äggsmeten börjar bli varm. Fortsätt att vispa på låg värme tills smeten styvnat och bleknat. Låt svalna.
  2. Vänd ned vispad grädde och smaka av med en gnutta muskot — tänk på att smaken växer när krämen får stå! Ställ undan i kylen väl övertäckt.
  3. Blanda försiktigt ingredienserna till salladen. Skeda upp i fina glas. Täck över och kyl. Skeda upp krämen på citrussalladen precis före servering. Riv över lite muskot. Servera med nötmaränger.