Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Vitsen med att blanda grädde i sabayonnen är inte bara att mildra äggattacken utan också att den stabiliseras och kan lagas i god tid före middagen. Om du inte gillar muskot kan du smaksätta med finhackad syltad ingefära eller syltat citrusskal. Och säkerligen gläds du i ditt snåla hjärta över att äggvitorna går åt till läckra små maränger.
- 5-6 dl filéade citrusfrukter efter tillgång
- t.ex. blodgrape, pomelo, mandarin, blodapelsin, navelapelsin, ugli, lime etc
- 1 msk citruslikör
- Muskotkräm:
- 3 äggulor
- 2 msk marsalavin
- 1/2 dl ljust muscovadosocker
- 1 dl mjukvispad grädde
- nyriven muskot
- Blanda äggulor, marsala och socker i en liten tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp under omrörning och vispa ordentligt när äggsmeten börjar bli varm. Fortsätt att vispa på låg värme tills smeten styvnat och bleknat. Låt svalna.
- Vänd ned vispad grädde och smaka av med en gnutta muskot — tänk på att smaken växer när krämen får stå! Ställ undan i kylen väl övertäckt.
- Blanda försiktigt ingredienserna till salladen. Skeda upp i fina glas. Täck över och kyl. Skeda upp krämen på citrussalladen precis före servering. Riv över lite muskot. Servera med nötmaränger.