receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Foto: Joel Wåreus
Portioner: 2
Tid: 15 minuter
Larvigt enkel pastarätt som bygger på att du fixar till en riktigt bra citrondressing och bara väljer sardeller och oliver av bästa klass.
- 2 portioner fullkornspasta
- 2 dl tunt strimlade sockerärtor och eller/morötter
- 10 körsbärstomater, halverade
- 8 torkade oliver i olja
- 8 sardellfiléer halverade på längden
- Dressing:
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 tsk fänkålsfrö
- 2 strimlor citronskal (skalade med potatisskalaren)
- 1/2 msk vermouth
- 1 msk pressad citron
- 1/2 dl superfin olivolja
- Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Låt de två oskalade vitlöskklyforna sjuda med de tre första minuterna. Låt de strimladgrönsakerna sjuda med sista minuterna.
- Gör dressingen medan pastan kokar. Fiska upp vitlöken och pressa ner dem i en stor skål. Mortla eller hacka fänkål och citronskal och blanda ner dem. Blanda ner vermout, citron och olja. Peppra mycket. Kärna ur oliverna om du orkar.
- Låt pastan rinna av i durkslag. Skölj den inte. Vänd samman den nykokta pastan med dressingen och övriga ingredienser.