Sardellpasta med oliver, grönsaker och citrondressing

receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Foto: Joel Wåreus

Portioner: 2

Tid: 15 minuter

Larvigt enkel pastarätt som bygger på att du fixar till en riktigt bra citrondressing och bara väljer sardeller och oliver av bästa klass.

  • 2 portioner fullkornspasta
  • 2 dl tunt strimlade sockerärtor och eller/morötter
  • 10 körsbärstomater, halverade
  • 8 torkade oliver i olja
  • 8 sardellfiléer halverade på längden
  • Dressing:
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 tsk fänkålsfrö
  • 2 strimlor citronskal (skalade med potatisskalaren)
  • 1/2 msk vermouth
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 dl superfin olivolja
  1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Låt de två oskalade vitlöskklyforna sjuda med de tre första minuterna. Låt de strimladgrönsakerna sjuda med sista minuterna.
  2. Gör dressingen medan pastan kokar. Fiska upp vitlöken och pressa ner dem i en stor skål.  Mortla eller hacka fänkål och citronskal och blanda ner dem. Blanda ner vermout, citron och olja. Peppra mycket. Kärna ur oliverna om du orkar.
  3. Låt pastan rinna av i durkslag. Skölj den inte. Vänd samman den nykokta pastan med dressingen och övriga ingredienser.