Sichuanesisk gryta med köttfärs, tofu, svamp och tomat

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Det här är en variant på ma po do fu. Jag lagade den på älgfärs vilket blev kalasbra. Undvik viltfärs med för mycket amper viltsmak som ger fel smakbrytning. På bilden saknas de tärnade tomaterna för dem glömde jag ha i. Så kan det gå! De ströddes över innan vi åt grytan. Om du har några selleristjälkar hemma kan du tärna fint och tillsätta samtidigt med sojan.

  • 5 torkade shiitakesvampar
  • 100 g färsk svamp av valfri sort
  • 200 g köttfärs, gärna mild viltfärs
  • 2 msk finstrimlad eller grovriven ingefära
  • 2 msk jordnöts- eller rapsolja
  • 1 msk ljus soja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2 msk chilibönpasta eller 1 msk sambal oelek och  1 msk miso
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 dl jordnötter, helst råa
  • 5 dl blötläggninsvätska + vatten
  • 400 g fast tofu, gärna marinerad
  • 1/2 msk chinkiangvinäger eller balsamico
  • ev 1 msk torr sherry eller risvin
  • 2 tsk maizena
  • 2 stora tomater
  • Till servering:
  • Ångade eller wokade bladgrönsaker
  • Råris
  • Ev rostad krossad sichuanpeppar
  • Strimlad koriander eller salladslök
  1. Slå ett par dl kokande vatten på den torkade svampen och låt stå minst en kvart. Knipsa bort de sega stjälkarna. Finhacka shiitaken och den färska svampen.
  2. Bryn köttfärsen och ingefära i olja på hög temperatur. Smula sönder färsen ordentligt. Tillsätt svampen när Slå på sojan och låt den puttra in ordentligt.
  3. Pressa ner vitlöken och rör ner chilipastan och tomatpurén. Fräs i ytterligare ett par minuter under omrörning.
  4. Rör ner jordnötter och vatten. Låt puttra under lock i tio minuter. Eller tillsätt lite mer vatten om du inte har ett bra lock, det ska vara ordenligt såsigt.
  5. Tärna tofun fint. Blanda ner vinäger, sherry och tofu. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
  6. Rör ut maizenan med 1/2 dl kallt vatten, Red av genom att röra ner lite i taget i den puttrande grytan. Tärna tomaterna fint och rör ner dem. Strö gärna över lite sichuanpeppar vid servering.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh