Skinkstek med rotsaker i lergryta

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 6

Tid: 2 1/2 timme

Receptet är väldigt ungefärligt, använd vad du har hemma. Milt, fint, mustigt och barnvänligt.

  • 1 (ca 1 1/2 kg) skinkstek
  • 1 stor (ca 800 g) rotselleri
  • 4 medelstora lökar
  • 12-18 små fina potatisar
  • 1 stor kvist (ca 15 cm) rosmarin
  • 2 lagerblad
  • drygt 1 msk salt
  • nymald svartpeppar
  1. Ta fram köttet så att det inte är iskallt. Blötlägg lergrytan i kallt vatten 30 minuter. En ren vask funkar bra att sänka ner grytan i.
  2. Halvera rotsellerin och skär av skalet med vass kniv. Skär i stora tärningar, ca 3 cm. Kvarta löken dra av skalet och skär bort ändarna. Skrubba potatisen. Lägg allt i lergrytan (Ut med vattnet först så klart! ), repa över rosmarin och smula över lagerblad.
  3. Klappa in skinksteken med salt. Lägg den ovanpå rotsakerna.
  4. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt värmen på 200°C. Tag ut efter ca 2 timmar när steken blivit mör.
  5. Fiska upp steken. Peppra duktigt på rotsakerna. Salta om det behövs. Skiva steken och lägg den på rotsaksbädden.

Bild för Johan Swanljung
2010-01-13
Av

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
2016-08-24
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung