Skinkstek med rotsaker i lergryta
Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 6
Tid: 2 1/2 timme
Receptet är väldigt ungefärligt, använd vad du har hemma. Milt, fint, mustigt och barnvänligt.
- 1 (ca 1 1/2 kg) skinkstek
- 1 stor (ca 800 g) rotselleri
- 4 medelstora lökar
- 12-18 små fina potatisar
- 1 stor kvist (ca 15 cm) rosmarin
- 2 lagerblad
- drygt 1 msk salt
- nymald svartpeppar
- Ta fram köttet så att det inte är iskallt. Blötlägg lergrytan i kallt vatten 30 minuter. En ren vask funkar bra att sänka ner grytan i.
- Halvera rotsellerin och skär av skalet med vass kniv. Skär i stora tärningar, ca 3 cm. Kvarta löken dra av skalet och skär bort ändarna. Skrubba potatisen. Lägg allt i lergrytan (Ut med vattnet först så klart! ), repa över rosmarin och smula över lagerblad.
- Klappa in skinksteken med salt. Lägg den ovanpå rotsakerna.
- Sätt in grytan i kall ugn. Sätt värmen på 200°C. Tag ut efter ca 2 timmar när steken blivit mör.
- Fiska upp steken. Peppra duktigt på rotsakerna. Salta om det behövs. Skiva steken och lägg den på rotsaksbädden.