Snabbgravad körvellax

 

Receptmakare: Jens LINDER

Småportioner: 6-8

Tid: 4 timmar

Förr i tiden serverades alltid gravlax tjocka skivor. Den här varianten både gravas och bjuds tjockskivad.

  • 500 g laxfilé
  • 500 g lax (gärna mittbiten)
    1/2 dl råsocker
    1/2 havsalt
    3 msk finhackad körvel
    1 dl vatten
  1. Putsa laxen och ta bort eventuella ben och skinnet. Skär laxen på snedden i halvcentimetertjocka skivor.
  2. Rör ihop socker, salt, körvel och vatten. Lägg laxen i en plastpåse tillsammans med laxskivorna. Knyt om och låt stå en halvtimme i rumstemperatur. Sätt sedan in påsen i kylen och låt den vara där i 3-4 timmar till. Vänd påsen någon gång.
  3. Servera skivorna med citronklyftor som de är på en buffé eller ät dem på rostat smörat bröd.