Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 (som förrätt eller tillbehör)
Tid: 25 minuter
Sobanudlar är mustiga japanska nudlar som tillverkas av bovete. Ofta ingår även vanligt vete så glutenintoleranta får passa sig. Är du för lat eller för snål att luska rätt på sobanudlar kan du använda fullkornspasta i stället. Servera linsbiffar eller viltbiffar till.
- 4 små portioner sobanudlar
3/4 dl gröna pumpafrön
100 g bra bacon, fintärnat
2 dl fint tärnad pumpa
1 dl tärnad palsternacka
2 msk finhackad schalottenlök
1 dl fint tärnat äpple, av fast syrlig typ
1 krm mald kryddpeppar
1 msk finhackad färsk salvia
1 msk kallpressad rapsolja
2 tsk äppelcidervinäger
salt, mycket nymald svartpeppar - Till servering:
- Brysselkål eller gröna bönor
- Linsbiffar eller krocketter (inte nödvändigt)
- Rosta pumpafröna i torr panna tills de börjar dofta och knäppa. Passa noga så att de inte bränns. Ställ åt sidan.
- Hetta upp en gnutta smör och baconet i pannan. Stek pumpa, palsternacka och lök tills de fått en aning färg. Blanda ner äpplen, kryddpeppar och salvia. Stek tills äpplena mjuknat.
- Blanda fräset med varma nudlar olja och vinäger i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.