Spenatsoppa med anis, fänkål och getostkräm

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

När jag lagar den här soppan på våren brukar jag köra ner vilda blad som löktrav, skogslök, ramslök och annat gott i den. Låt de hela oskalade vitlökslyftorna puttra med i soppan ett par minuter innan du fiskar upp dem och sen mixar ner dem i getostkrämen. Då får de en rund och fin smak. Välj grönsaksbuljong (helst lantbuljong) i soppan om du vill ha en vegetarisk soppa.

  • 4 små shalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 2/3 tsk fänkålsfrö
  • 50 g smör
  • ev 2-3 msk torr vit vermouth
  • 1 stort lagerblad
  • 300 g finhackad fryst spenat
  • 7 dl kycklingbuljong
  • 2 tsk Maizena
  • salt, socker, svartpeppar
  • Getostkräm:
  • 2 kokta vitlöksklyftor
  • 75 g getost
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  1. Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs dem mjuka i hälften av smöret på låg värme tillsammans med fänkålsfröna. Låt det ta tid, det är nu alla fina smaker utvecklas.
  2. Dra pannan av värmen och slå på vermouthen. Låt puttra in mycket försiktig. Hög värme förstör smakämnena.
  3. Blanda ner lagerblad, spenat och slå på buljongen. Lägg ner vitlöksklyftorna. Koka upp och puttra i drygt fem minuter. Vispa ut maizenan i kallt vatten och vispa ner lite i taget i den sjudande soppan till lagom simmig konsistens.
  4. Skala vitlöksklyftorna och mixa dem med getost och grädde. Använd gärna stavmixer. Värm gärna blandningen snabbt i mikro.
  5. Vispa ner resterande smör i soppan. Servera soppan i skålar och skeda i den tunna getostkrämen.