Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
När jag lagar den här soppan på våren brukar jag köra ner vilda blad som löktrav, skogslök, ramslök och annat gott i den. Låt de hela oskalade vitlökslyftorna puttra med i soppan ett par minuter innan du fiskar upp dem och sen mixar ner dem i getostkrämen. Då får de en rund och fin smak. Välj grönsaksbuljong (helst lantbuljong) i soppan om du vill ha en vegetarisk soppa.
- 4 små shalottenlökar
- 1 msk olivolja
- 2/3 tsk fänkålsfrö
- 50 g smör
- ev 2-3 msk torr vit vermouth
- 1 stort lagerblad
- 300 g finhackad fryst spenat
- 7 dl kycklingbuljong
- 2 tsk Maizena
- salt, socker, svartpeppar
- Getostkräm:
- 2 kokta vitlöksklyftor
- 75 g getost
- 1 ½ dl matlagningsgrädde
- Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs dem mjuka i hälften av smöret på låg värme tillsammans med fänkålsfröna. Låt det ta tid, det är nu alla fina smaker utvecklas.
- Dra pannan av värmen och slå på vermouthen. Låt puttra in mycket försiktig. Hög värme förstör smakämnena.
- Blanda ner lagerblad, spenat och slå på buljongen. Lägg ner vitlöksklyftorna. Koka upp och puttra i drygt fem minuter. Vispa ut maizenan i kallt vatten och vispa ner lite i taget i den sjudande soppan till lagom simmig konsistens.
- Skala vitlöksklyftorna och mixa dem med getost och grädde. Använd gärna stavmixer. Värm gärna blandningen snabbt i mikro.
- Vispa ner resterande smör i soppan. Servera soppan i skålar och skeda i den tunna getostkrämen.