crumpets

Surdegs-crumpets

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: ger runt 10-14 crumpets beroende på vilken sorts formar man använder

Tid: 30 minuter

Vi använder itusågade konservburkar som crumpetsringar, men kakmått (större eller mindre) går bra. Själva storleken på crumpetsen (går det ens att skriva så?) spelar mindre roll. Är de små kan man äta fler. En extra bonus är att man kan stå och chitchatta på the Queens English när man steker sina crumpets. Oh yes indeed. Is that so? Oh yes, quite so. Very well indeed. Quite splendid crumpets you’ve got there, my dear, dear Margit.

  • 3 dl vetesurdeg (gjord på hälften vatten, hälften mjöl i vikt)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • smör till stekning och smörjning
  1. Smörj dina crumpetsformar invändigt och hetta upp en stekpanna till lite under medelvärme. Ställ formarna i pannan och klicka i ytterligare lite smör inuti formarna.
  2. Vispa samman surdeg, salt, socker och bikarbonat. Häll i ett centimetertjockt lager crumpetssmet i varje form och stek tills ovansidan stelnat nästan helt. Lirka ur dina crumpets ur formarna – det går lätt med en kniv och lite hängivenhet – och stek dem lite på andra sidan så de stelnar och får lite färg.
  3. Fortsätt likadant tills smeten tar slut. Servera crumpetsarna rostade bredda med smör och gärna honung eller marmelad.