Thaiinspirerad kycklingsallad med örter och fisksås

Det här är en förenklad sallad inspirerad av den thailändska laab gai.
Om du tycker att det är jobbigt att hacka kycklingfärsen kan du ta en genväg med grovmald skinkfärs. Eller se till att kycklingen är halvfryst först så går det mycket lättare. Den goda äkta laaben på bilden kommer från Krung Thep på Möllevångstorget.
Godast blir det om du köper råa jordnötter och rostar själv i torr panna. Den färska fina smaken är oslagbar. För extra finess: strö över en rågad tesked rostat malt ris, du hittar det färdigt på asiatiska affärer tex Asian Market på Olof Palmes gata i Stockholm. Det ger verkligen det lilla extra smakdjupet och är väl värt att snoka upp.


Portioner: 4 små eller 2 stora
Tid: 20 min
Du behöver: 

250 g kycklingfilé
2 tsk fisksås
1 msk finhackat citrongräs
1 tsk råsocker
1 tsk ljus soja, t ex japansk
1/2 dl kycklingbuljong finhackad röd chili efter behag
1 msk pressad lime
2 små schalottenlökar
3/4 dl löst packade korianderblad
1/2 dl färska myntablad
2 msk grovhackade rostade jordnötter
fina isbergsalladsblad
limeklyftor

Gör så här: 
  1. Hacka kycklingen så fint du kan med en vass kniv. Konsistensen ska vara som riktigt grov köttfärs.
  2. Hetta upp kycklinghack med fisksås, citrongräs, socker och chili i en teflonstekpanna. Fräs på låg värme under omrörning tills kycklingen är genomlagad, ca 10 minuter. Resultatet ska bli en smulig färs. Låt svalna.
  3. Smaka av med lime och salt. Skiva löken tunt och vänd ner den. Arrangera färsen på fina salladsblad och strö örterna över. Toppa med jordnötter.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-01-04
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh