Thaiinspirerad sallad med kål och mango

Receptmakare: Lisa förare winbladh

Portioner: 4

Tid: 10 minuter + 15 minuters marinering

Numera finns det sällan färska limeblad, men försök få tag på frysta. De torkade är urtrista. Kom ihåg attt riva bort mittnerven från limebladet innan det finstrimlas! Om du får tag på (eller gör) malt rostat ris ger det salladen en extra dimension om du strör över en tesked. Med lite friterad tofu, fisk eller kött blir salladen en liten lunch eller förrätt.

  • 4 dl finstrimlad färsk vitkål
  • 1 liten gurka
    2 halvmogna mango eller syrliga äpplen
    2 tsk farinsocker
    2-3 msk pressad lime
    1 1/2 msk fisksås
    6 finstrimlade limeblad (eller finrivet skal från en lime)
    1/2-1 tsk krossad torkad chili
    4 tunt skivade salladslökar
    2 dl grovhackade asiatiska örter: koriander, mynta, thaibasilika, citronmeliss
    2 msk finhackade rostade jordnötter
  • ev 1 tsk malt rostat ris
  1. Skala och halvera gurkan på längden. Skiva i 3 mm tjocka skivor. Skala mangon med en potatisskalare. Riv den grovt.
  2. Blanda alla ingredienser i en fin skål. Låt stå och dra i minst en kvart före servering. Servera jordnötterna bredvid om du har allergiker vid ditt bord.