Thit heo kho trung (Söt fläskgryta med ägg)

Receptmakare: Olle Lidbom

Portioner:4

Tid: 1 1/4 timme

Servera grytan med ris, rikligt med hackad koriander och salladslök. En del äter rätten med inlagd senapsrot (s k sichuangrönsak) men jag tycker att den sunkiga smaken får rätten att kapsejsa. Sidfläsk är fett och går utan skada att byta ut mot fläskkarré.

  • 2 msk vatten
  • 1/2 dl socker
  • 2 vitlöksklyftor
  • olja
  • 600 g färskt sidfläsk eller fläskkarré
  • 2 msk fisksås
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 4 hårdkokta, skalade ägg
  • Till servering:
  • Nykokt ris
  • Hackad koriander
  • Skivad salladslök
  1. Gör en karamell: Koka försiktigt ihop socker och 2 msk vatten tills det börjar bli nötbrunt i en stor tjockbottnad kastrull,  av plattan.
  2. Krossa vitlöken och stek någon minut i olja på medeltemperatur tills den är ljust gyllene, för över till grytan med karamellen.
  3. Skär det färska sidfläsket  3×3 cm stora kuber. Bryn köttet ordentligt. Salta.
  4. Slå på fisksås och vatten i grytan med karamellen. Lägg ner köttet. Sjud sakta under lock i en timme. När det återstår 15 minuter läggs de hårdkokta äggen försiktigt i grytan och rullas runt i såsen – det ger äggen fin färg.