Tortillasoppa
Skrivet av
i
Ofta görs den här soppan med kyckling, men eftersom jag vägrar industriuppfödd kyckling kommer här en (nästan) vegetarisk variant.
Ingredienser
1 paket majstortillas (8 stycken)
olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 spansk peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk anchochilipulver
1 tsk oregano (gärna mexikansk)
1 burk hela tomater
7 1/2 dl kycklingbuljong
Till servering (till exempel):
de stekta tortillachipsen
svarta bönor
majskorn
korianderblad
gräddfil
riven ost
strimlad salladslök
grovhackad avocado
1 paket majstortillas (8 stycken)
olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 spansk peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk anchochilipulver
1 tsk oregano (gärna mexikansk)
1 burk hela tomater
7 1/2 dl kycklingbuljong
Till servering (till exempel):
de stekta tortillachipsen
svarta bönor
majskorn
korianderblad
gräddfil
riven ost
strimlad salladslök
grovhackad avocado
Portioner: 3-4
Gör så här:
- Strimla hälften av tortillan och stek den vackert gyllene i olivolja. Låt rinna av på hushållspapper och lägg åt sidan så länge. Skär resten av tortillan i fyrkantiga bitar.
- Hacka lök, vitlök och chili och fräs allt i en stor kastrull i en gnutta olivolja tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt spiskummin och låt fräsa ytterligare någon minut.
- Tillsätt chilipulver, oregano, den skurna (ej den friterade alltså!) tortillan, tomater och kycklingbuljong.
- Låt soppan koka upp och sjud sedan under lock i 20 minuter. Mixa soppan någorlunda slät och servera med tillbehören.