Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: Pepe Nilsson
Portioner: 6
Tid: 30 minuter
Det här underbara receptet kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Lakritsen ger en fin brytning mot chokladen.
- 3 ägg
- 2 äggulor
- 3/4 dl socker
- 1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
- 200 g mörk choklad
- 100 g smör
- 1/2 dl vetemöl
- 1/2 dl kakao, gärna Valrhona
- Till servering:
- Vaniljglass
- Värm ugnen till 175°C. Smörj 6 suffléformar eller små teflonformar med smör. Du kan också använda muffinsformar i teflon.
- Vispa ägg, äggulor, socker, vanljsocker och lakrits ljust och pösigt.
- Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret på svag värme i en liten tjockbottnad kastrull. Rör om under tiden och passa noga.
- Dra kastrullen av värmen och rör ner lite av äggvispet och sedan resten. Vänd runt försiktigt till jämn smet. Sikta ner vetemjöl och kakao och vänd runt försiktigt.
- Fyll formarna. Grädda i 10-12 minuter tills ytan stannat men det inre är rinnigt. Ta ut formarna och lossa försiktigt runt om med en ovass tunn kniv. Stjälp upp på assietter.
- Pudra kako över och servera ljumma.