Varm lakrits- och chokladbakelse

Receptmakare: Elisabeth Johansson

Foto: Pepe Nilsson

Portioner: 6

Tid: 30 minuter

Det här underbara receptet kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Lakritsen ger en fin brytning mot chokladen.

  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1/2 dl vetemöl
  • 1/2 dl kakao, gärna Valrhona
  • Till servering:
  • Vaniljglass
  1. Värm ugnen till 175°C. Smörj 6 suffléformar eller små teflonformar med smör. Du kan också använda muffinsformar i teflon.
  2. Vispa ägg, äggulor, socker, vanljsocker och lakrits ljust och pösigt.
  3. Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret på svag värme i en liten tjockbottnad kastrull. Rör om under tiden och passa noga.
  4. Dra kastrullen av värmen och rör ner lite av äggvispet och sedan resten. Vänd runt försiktigt till jämn smet. Sikta ner vetemjöl och kakao och vänd runt försiktigt.
  5. Fyll formarna. Grädda i 10-12 minuter tills ytan stannat men det inre är rinnigt. Ta ut formarna och lossa försiktigt runt om med en ovass tunn kniv. Stjälp upp på assietter.
  6. Pudra kako över och servera ljumma.