Varm sallad på aniskokta svartögda bönor, getost, rostad paprika

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 1 timme

Söt paprika passar fantastiskt till svartögda bönor. Om du har bråttom kan du använda inlagda rostade paprikor och marinera  med kryddorna. Rätten passar som förrätt eller tillbehör.

  • 1 1/2 dl torkade black eye-bönor, blötlagda över natten
  • 1 tsk anisfrö
  • 1 lagerblad
  • 200 g mild getost, helst rullad i aska
  • 12 urkärnade kalamataoliver
  • Marinerad paprika:
  • 2 små röda paprikor
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1/2 dl fin gräsig olivolja
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 2 krm torkad mynta
  • nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Bulgur eller korngryn och en grönsallad
  1. Koka bönorna i lättsaltat vatten med anis och lagerblad tills de är snudd på mosiga.
  2. Halvera paprikan på längden och kärna ur. Lägg med skalsidan uppåt på aluminiumfolie och rosta under grillelementet tills skalet är ordentligt svart. Svep om folien och låt svalna.
  3. Skala och strimla paprikan grovt. Blanda med övriga ingredienser och låt marinera i minst en timme.
  4. Låt bönorna rinna av i durkslag och blanda med marinerad paprika. Arrangera på tallrikar med getost, oliver och saffransbräserad fänkål.