Elmers soppa

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Det här en av de rätter jag är mest stolt över. Smakbilden är inspirerad av gulasch och jag lagar den vid släkträffar och andra trevliga samkväm. Alltid på ett lite annorlunda sätt.

  • 1 msk olivolja
  • 1 paket (140 g) bacon
  • 1 liter (cirka 300 g) kantareller
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2 tsk färskstött kummin
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 1 liter hönsbuljong
  • 3 dl grädde
  • svartpeppar ur kvarn
  • kajennpeppar
  • saften från 1/2 citron
  • eventuellt salt
  • eventuellt vatten
  1. Hetta upp en stor kastrull eller gryta. Bryn baconbitarna i olivoljan och tag sedan upp dem och ställs åt sidan. Fräs kantarellhacket i bottenfettet på låg värme i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, låt fräsa någon minut. Tillsätt kummin, vitlök och grädde och låt koka upp.
  2. Häll i buljongen. Låt sjuda i 20 minuter.
  3. Krydda med svartpeppar, citronsaft, kajennpeppar och eventuellt salt. Mixa soppan, men sila den inte.
  4. Koka upp och smaka av. Tillsätt möjligen lite vatten. Koka upp. Servera med bröd och ost, gärna en god lagrad hårdost.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder