Receptmakare: Karin Fransson
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Det här receptet passar mycket bra som tillbehör till fläskkött, lammkött eller pepparstekt lax. Citrusbräserad endive är också utmärkt till en bit ank- eller gåslever.
- 4 endiver
- 2 msk smör
- 2 msk råsocker
- 1 dl pressad apelsin
- 1/2 tsk finrivet apelsinskal
- 2 msk pressad citron
- 1/2 dl vatten
- Dela endiven i halvor på längden. Ta bort fula blad, skär av en bit av rotstocken. Hetta upp en traktörpanna eller en lite djupare stekpanna med smör och bryn endiven lite lätt runt om. Strö över sockret när endiven börjar få lite färg. Låt sockret bli lite brunt, vänd endiven så smörkaramellen lägger sig runt om.
- Tag bort pannan från värmen och häll på apelsinsaft, citronsaft, lite fint rivet apelsinskal och vatten. Sätt tillbaka pannan på plattan, sänk värmen, lägg på locket på glänt och låt det hela bräsera, ca 10-15 minuter. När endiven är klar är den mjuk, med en liten kärna kvar, känn efter med en sticka. Vätskan ska ha kokat in och endiven ska vara blank.
