Gittos gulasch

gulaschReceptmakare: Margit Richert

Portioner: 6

Tid: 3-4 timmar

Nu skulle jag kunna snobba mig lite och säga att det är viktigt med ett fint ungerskt paprikapulver här, för det säger alla andra. Men det är inte riktigt sant i det här fallet, för jag använde mig av helt vanligt svennepaprikapulver och det blev gudomligt gott. Huvudsaken är att pulvret är färskt och luktar starkt (öppna allra helst en ny påse!). Gammalt paprikapulver luktar ingenting och smakar bara hö.

Riktig bacon är dock en fördel i den här grytan eftersom man då kan fräsa grönsakerna i baconfettet utan att allt bara fastnar. Ta smör annars, det går också.

Vi serverade gulaschen med tjeckisk brödknödel. Den smakade bra, men jag vill nog finslipa receptet lite innan det är bloggvärt.

  • 1,2 kilo märgpipa eller annat grytkött
  • ister eller smör till stekning
  • 150 g bacon
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 morot
  • 1 liten palsternacka
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk paprikapulver
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk torkad mejram
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • vatten
  • salt efter smak
  • till servering
  • hackad persilja
  • någon slags knödel, potatis eller bara bröd
  1. Skär köttet i grytbitar. Bryn bitarna i smör eller ister i omgångar. Lägg över i en gryta allt eftersom. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll det i grytan.
  2. Tärna bacon, morot, palsternacka och selleri. Hacka lök och vitlök.
  3. Stek baconet långsamt tills det är knaprigt. Lägg över i grytan. Fräs sedan lök och vitlök genomskinligt i baconfettet på låg värme. Lägg över i grytan. Fräs sedan morot, palsternacka och selleri ett par minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs några minuter till. I i grytan med det också.
  4. Släng i paprikapulver, timjan och mejram i grytan. Ta några rejäla tag med pepparkvarnen också. Tillsätt kalvfond och så mycket vatten att det nätt och jämt täcker köttet.
  5. Koka upp grytan och låt den sedan sjuda i 2-3 timmar tills köttet är mört – den sista halvtimmen med locket av så att såsen reduceras. Smaka av med salt, strö eventuellt över hackad persilja. Servera med någon slags kolhydrat.

Taffel.se bloggar