Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4 portioner som snacks, 2 hungriga som middag
Tid: 1 timme
Sött, salt, senapsstarkt. När jag var liten läste jag en amerikansk serie böcker om ett par barn som blev lämnade av sin mamma och där äldsta dottern fick utfodra småbarnen med kycklingvingar eftersom de var så fattiga. Det lät oerhört spännande tyckte jag. Någon som minns vad böckerna hette?
- 1 kilo kycklingvingar
- 2 dl creme fraiche
- 1 stor hackad vitlöksklyfta
- 1/2 dl hackad persilja
- rivet skal och saft av 1/2 citron
- 1 fänkål
- olja till fritering
- 50 g smör
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk honung
- Dela kycklingvingarna i armvecket. Om den yttersta leden sitter kvar, skär av den och spara till framtida buljongkok. Lägg kycklingvingarna på ett ugnsgaller och låt dem lufttorka i 30 minuter, då blir slutresultatet frasigare.
- Blanda samman creme fraiche, vitlök, persilja, citronskal och saft. Salta lätt och ställ kallt.
- Skölj fänkålen och skär den i strimlor.
- Smält smöret och blanda med honungen. Låt bubbla samman några minuter och rör sedan ned dijonsenapen.
- Hetta upp oljan till 190 grader (en fritös är smidigast här, annars får man ta tempen med en sockertermometer eller helt enkelt chansa). Fritera kycklingvingarna i två omgångar tills de fått fin färg, ca 7 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Värm försiktigt dijonsåsen.Lägg kycklingvingarna i en burk med lock, häll på såsen och skaka om så att kycklingvingarna blir täckta. Lägg upp på serveringsfat eller skål. Servera med sås och fänkål.