Nytt! Nytt! på Taffel.se

Semmelknödel

4 portioner

Tid: 2 timmar

Receptmakare: Jens Linder

Knödel är en centraleuropeisk läckerhet som ofta serveras till stekar med gräddsås eller, som jag rekommenderar, färsk fläsklägg. Vegetarianer serverar förslagsvis en kumminkryddad linsgryta till. När den är färdig ska knödeln vara fast men ändå luftig. Därför är det smart att använda idealmjöl som inte bildar gluten. Koka gärna dina knödlar med ett lagerblad för den goda doftens skull.

  • 250 g dagsgammalt vitt bröd, utan kanter
  • 1 påse torrjäst
  • 200 g idealmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2–3 msk vatten
  • 2 liter vatten + 2 tsk salt
  1. Skär brödet i sockerbitsstora tärningar och lägg i en bunke.Tillsätt torrjäst, mjöl, salt, ägg och vatten. Rör ihop ingredienserna för hand till en någorlunda homogen smet.
  2. Forma smeten till xx små avlånga limpor. Täck över och låt jäsa i en timme i varmt kök.
  3. Lägg limporna i kokande, lättsaltat vatten och sjud i 15–20 minuter tills de är fasta och genomlagade. Testa genom att ta upp en knödel och skära i den.Ta upp limporna och skär i skivor. Servera till kött, exempelvis fläsklägg.

Taffel.se bloggar