Potatissallad med rädisor, rödlök och buljong

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Knepet för att få en perfekt, smakrik potatissallad är att koka potatisen i skivor. Kokar du dem dessutom i en kryddbuljong får du extra mycket smak. Spara gärna buljongen till en kvällssoppa (slå i en skvätt grädde, red lätt och sjud med lite grönsaker och kanske kycklingbitar).

Variera din sallad med nykokta primörer som sockerärter, knollrig blomkål och späda morötter. Du kan också blanda rökta fiskbitar eller skinka direkt i salladen.

  • 800 g färskpotatis, ej mjölig
  • 1 knippe rädisor
  • 1 färsk rödlök
  • Grovhackade örter: dill, körvel, gräslök, persilja, libbsticka
  • Dressing:
  • 3/4 dl buljong från koket
  • 3/4 dl kallpressad rapsolja
  • 1/2 dl pressad citron
  • 1 msk finstrimlat citronskal, enbart det gula
  • Salt, nymald vitpeppar
  • Till buljongen:
  • 1 l stark kycklingbuljong
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 lång strimla citronskal
  • 2 lagerblad
  1. Skrubba och skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Ansa och halvera rädisorna.
  2. Koka upp buljong och kryddor i en rymlig kastrull. Lägg ner potatisskivorna och sjud tills de är mjuka men har stuns kvar. Låt rädisorna koka med den sista minuten. Sila av buljongen och spar den i kyl eller frys.
  3. Vispa samman dressingen och slå över den heta potatisen. Vänd ett par gånger medan den svalnar.
  4. Några minuter före servering: Skala rödlöken och strimla den tunt. Strimla även det av blasten som ser piggt ut. Vänd salladen med lök och örter. Smaka av med salt och nymald peppar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh