Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 30 minuter+marinering
Tänk att vanilj och potatis smakar så bra tillsammans! Om du vill ha en vacker sallad arrangerar du den på ett fat. Men allra godast blir det om man vänder runt bönor och potatis och låter allt goffa till sig, men då får du räkna med att salladen blir en smula grå. Servera till skaldjur, kyckling eller grillad fisk.
- 8 medelstora ej mjöliga potatisar, gärna Bintje eller Amandine
2 dl mjukkokta svarta bönor
10 stora blad basilika, - Dressing:
- 1/2 vaniljstång
saft och finrivet skal av en lime
1 dl mild olja
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk råsocker
1/2 tsk finhackad röd spansk peppar - salt
- Snitta vaniljstången och pilla ur fröna. Skär skidan i ett par cm långa bitar. Sjud frön och skida 5 minuter i 1/2 dl vatten i en pytteliten kastrull under lock. Låt svalna.
- Blanda med saft och skal av lime, olja, vitlök, råsocker, chili och salt. Låt stå och samla smak i minst 30 minuter. Plocka upp vaniljstångsbitarna.
- Skala och skiva (eller tärna) potatisen. Sjud bitarna mjuka i saltat vatten eller svag buljong. Låt ånga av i durkslag några minuter.
- Blanda den varma potatisen med dressingen. Arrangera med bönorna. Dekorera med rivna basilikablad precis före servering.
