Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
4 portioner
Tid: 10 minuter
Ibland smakar inte tomaterna som de borde ens när de har sin högsäsong. Lyckligtvis finns det hopp för håglösa vegetabiler. Räddaren heter ofta bacon. I just det här fallet var det ett underbart varmrökt sidfläsk från Bondens bod i Hötorgshallen som gjorde sin plikt och lite till. Naturligtvis blir det ännu godare med förstklassiga tomater.
- 6 tveksamma tomater
- 75 g varmrökt sidfläsk eller Jägarbacon
- 1 tsk ljust muscovadosocker
- 1 tsk hela spiskummin
- 2/3 tsk mald koriander
- finhackad röd chili efter behag
- 1 rejäl nypa mexikansk oregano (eller vanlig)
- Några droppar pressad lime eller rödvinsvinäger
- Tärna tomaterna grovt och ställ åt sidan.
- Finhacka fläsket och lägg i en kall panna. Stek det gyllene. Blanda ner socker och hela spiskummin. Fortsätt steka på medelvärme tills fläsket är knaprigt.
- Vänd ner koriander, chili och oregano. Stek en halv minut under omrörning. Vänd ner tomaterna och låt dem bli lätt varma. Pressa över lime.