Tomatsallad Desperado med bacon och spiskummin

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

4 portioner

Tid: 10 minuter

 

Ibland smakar inte tomaterna som de borde ens när de har sin högsäsong. Lyckligtvis finns det hopp för håglösa vegetabiler. Räddaren heter ofta bacon. I just det här fallet var det ett underbart varmrökt sidfläsk från Bondens bod i Hötorgshallen som gjorde sin plikt och lite till. Naturligtvis blir det ännu godare med förstklassiga tomater.

  • 6 tveksamma tomater
  • 75 g varmrökt sidfläsk eller Jägarbacon
  • 1 tsk ljust muscovadosocker
  • 1 tsk hela spiskummin
  • 2/3 tsk mald koriander
  • finhackad röd chili efter behag
  • 1 rejäl nypa mexikansk oregano (eller vanlig)
  • Några droppar pressad lime eller rödvinsvinäger
  1. Tärna tomaterna grovt och ställ åt sidan.
  2. Finhacka fläsket och lägg i en kall panna. Stek det gyllene. Blanda ner socker och hela spiskummin. Fortsätt steka på medelvärme tills fläsket är knaprigt.
  3. Vänd ner koriander, chili och oregano. Stek en halv minut under omrörning. Vänd ner tomaterna och låt dem bli lätt varma. Pressa över lime.