Yu sheng på Lisas vis

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 som förrätt

Tid: 20 minuter

Yu sheng är den lätta men symboltyngda sallad med rå fisk som serveras vid det kinesiska nyårsfirandet i Malaysia och Singapore. Den kan varieras hejvilt men många recept innehåller fem kryddor och pomelo. Pomelo kan ersättas av sweetie eller grape. Glöm inte bort att salladen ska ha många gyllene inslag för att ditt nästa år ska bli fyllt av välgång.

Alla ingredienser arrangeras i grupper på ett stort fat. Vid serveringen blandar alla gäster gemensamt salladen under glada rop och lyckönskningar.

Köp helst råa jordnötter och sesamfrön. Rosta separat i torr panna på medelvärme under tillsyn. Pomelon skär du skal och vitt innerskal av av med vass kniv och bänder loss klyftor med händerna. Det vita är mycket beskt ochmåste avlägsnas noga.

  • 200 g fryst lax, halvtinad
  • 4 dl fint strmlad sallad eller kinakål
  • 3 dl fint strimlad morot
  • 2 msk mycket fint strimlad skalad ingefära
  • 4 salladslökar, fint strimlade
  • 2 dl fruktkött av pomelo, i små bitar
  • 2 msk finhackade nyrostade jordnötter
  • 1 msk nyrostat sesamfrö
  • 4 finstrimlade limeblad eller 1 msk tunna strimlor av limeskal
  • salt, nymald vitpeppar, gärna i ett rött kuvert med guldtecken.
  • Till dressing:
  • 1/2 dl kinesisk plommonsås eller sweet chilisås
  • finhackad färsk röd chili efterbehag, helst thaichili, ca 5 cm lång
  • 1 msk pressad lime
  • 1/2 tsk fem kryddor
  1. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Låt stå och samla smak.
  2. Skär laxen i bitar när den är halvtinad så blir de eleganta. Arrangera alla ingredienser till salladen i grupper på ett stort fat.