Förnedring och fiskpinnar

Ibland är jag glad att jag inte har teve. Har pre-tequila rätt om Matakuten? Berätta för mig i kommentarerna om jag borde se programmet eller om det är lika obehagligt sensationssökande  som jag inbillar mig.

Kommentarer

17 svar till ”Förnedring och fiskpinnar”

  1. Skippa TVn. Man blir betydligt klokare av att lyssna på radio!

  2. Jag tycker – kanske inte helt överraskande – inte som Pre Tequila. Jag tycker att du faktiskt borde kolla in programmet.

  3. Jag håller med Pre tequila! Efter Nydemokrati-eran har jag dessutom svårt att se Bert Karlsson idiotförklara folk, men allt kanske är glömt och förlåtet. Desstuom har de flesta skolmatsalar jag besökt (och det är vid det här laget ganska många, typ 100 de senaste 4 åren) bättre salladsbord än någon av lunchresturangerna runt min arbetsplats i centrala Stockholm.
    /Malin

  4. jag har också svårt att se hur alla har glömt Bert Katlssons obehagliga (men gudskelov korta) politiska karriär.

  5. Nu blir jag nyfiken, går 4ans program att ses via nätet?

  6. Go kväll!
    Tja… Det är med blandat kritik jag ser just det programmet, det väcker en hel del inom mig! Grundtanken är BRA! Att servera våra skolbarn riktig mat med bra råvaror utan halvfabrikat & tillsatser! Barnen får energi, orkar mer och blir mindre stökiga! Men medias fokus är som vanlig dokusåpa-aktigt! Trist! Jag tror på kocken Carolas grundtanke, vi måste lära våra barn redan hemma i liten ålder att äta riktig & BRA mat, att vänja dom hur riktigt lagad mat smakar helt enkelt! Inga halvfabrikat, uppvärmda sega falukorvar eller pressat nötkött som serveras i skolköket! Tycker absolut du ska se programmet och jag är nyfiken på din reaktion! Att äta sunt är långt ifrån vad våra skolbarn gör idag då de skippar skolmatsalen och går till gatuköket! Däremot kanske det är att ta i så grovt som att gå från pasta carbonara till rödbetssallad, nötter & grynskålar! En mildare introduktion krävs nog och jag blev positivt överraskad att dom överhuvudtaget tog in föräldarna i programmet, det behövdes! Dom lärde sig nog mycket på det! Trots att det “bara” handlade om pulvermos, men dock tillsatser och E-nummer! Föräldrar behöver få upp ögonen och följa debatten som råder och engagera sig mer! Kolla på programmet är mitt tips! :-)
    Kram & go natt!

  7. Kryddis: jag litar på dig och ska titta!

    Alltså, jag tokdiggar Carola. Jag var en av de första som skrev om henne. Men jag tycker inte om det där uppläxande och besserwissriga som jag misstänker präglar programmet. Det är inte vad Carola står för. Att lära sig nya smaker tar tid för barn. Och jag tycker att skolmaten ska jämföras med det barnen äter hemma.

    Sen gillar jag inte det där generaliserandet om E-nummer. En del är bra en del är dåliga.

  8. Jag har sett det en gång och fick högt blodtryck genast.
    Efter lite mer om programmet skrev jag min egen sammanfattning:
    http://matochblommor.blogspot.com/2008/10/skolmat-och-ja-skolmat.html
    JAg tycker att Magnusson har kommit bättre till sin rätt i andra sammanhang. Du behöver inte sätta på teven.

  9. Vill inte häda, men håller absolut inte med pre-tequila. Ok, tonen mot mattanterna är kanske lite von oben. Men, barn är inte allergiska mot mat som smakar på riktigt. Jag har jobbat med småbarn och serverat “svåra” smaker som kanelkryddad tomatsås med broccoli och “marockanska” köttbullar, inga problem. Min mamma hade en princip som innebar att det finns inte barnmat eller vuxenmat, något jag är oerhört glad för nu. Jag tycker inte man kan försvara tråkig mat, vuxna är för rädda för barn som vägrar äta. Oftast får de välling innan de somnar ändå, kanske inte så konstigt att småbarn middagsvägrar. Dessutom tar det inte så lång tid att göra egen pot.mos med fiskpinnar.

  10. Kristin: Att jobba med mindre barn i mindre sammanhang är mycket lättare. Då kan man kommunicera direkt med barnen och skapa tillit. Men jag håller med om att det är bedrövligt att barn får välling istället för riktig mat.

    Själv serverades jag urusel mat i gymnasiet på Thorildsplan och fantastisk på Fyrisskolan i Uppsala.

    Visst finns det mycket dålig skolmat. Men jag tycker inte om det där med att duktiga finkrogskockar ska lära mattanter och skolkockar att laga mat. Det är en yrkeskår som behöver mer självkänsla. Inte målas upp som idioter.

    Men jag ska se programmet innan jag säger mer.

  11. Meh, hörrni. Klart barn ska ha bra mat. Riktig mat. Med rena, färska råvaror, riktiga smaker och inga äckliga tillsatser.
    Men gärna med respekt för måltidsbiträdenas, föräldrarnas och barnens integritet och tidigare erfarenheter, pölise. Och lite färg.
    Kristin, jag är säker på att dina marockanska köttbullar skulle göra succé anytime.
    Nån skrev här att mattanterna visst det får uttala sig om stjärnkockarna. I det avsnittet jag såg fick de bara säga sånt som “han kan det där”, eller “det här är töntigt”. Inte liksom värdera deras personligheter. Och det tycker jag inte att stjärnkockarna borde ha gjort med mattanterna heller.

  12. Visst ska barn ha bra mat i skolan, det är bara synd att det i programmet varkar som att Ockelbo kommun är normen för övriga riket. Eftersom jag jobbar med att åka runt i skolor vill jag påstå att flertalet har riktigt bra mat (som sagt mycket fina salladsbord), och att kommunerna, skolorna och lärarna satsar på att barnen både ska förstå betydelsen av att äta bra och röra på sig.

  13. Kinga & Lisa jag tycker bara att lite av upplägget på hela programmet är att vi ska sucka lite uppgivet åt de mossiga mattanterna och sen snörpa med munnen åt de snobbiga kockarna utan verklighetsförankring.
    Ja, småbarn är mycket lättare än 7+, de små kan vara riktiga allätare som mumsar på svarta oliver och osso buco, för att två år senare inte kunna äta en färsk tomat utan ett urk. Det jag menar är att grunden för vad man vågar smaka eller inte beror på hur mat serverades som riktigt liten. Barn behöver ju smaka något minst tre gånger innan det blir vanligt eller ens godkänt. Dom är kluriga de unga. Har serverat fantastisk mat som jag tyckt har varit helt “normala” barnsmaker och fått total nobben! O då pratar vi stekt kyckling med klyftpotatis med hemgjord ketchup. Som sagt de är kluriga.
    Heja mattanter som orkar stå ut med alla ungar och direktiv ovanifrån. Och nu stjärnkockar dessutom.

  14. Fredric L

    Zaba(och andra): Man kan se så mycket man orkar av det som redan sänts på http://anytime.tv4.se/webtv/?treeId=904411
    Det jag sett hittills har förutom någon enstaka scen med Paul inte varit speciellt inspirerande på något sätt. Jag blir bara ledsen över korkade produktionsupplägg som gjorts för att man tror att publiken är likaså korkad att den inte kan ta till sig något med mer substans än pulvermos. Och när sedan dom drabbade i programmet, både kockar, mattanter och andra dras ned på samma nivå så skruvar åtminstone jag mig upp ur tv-soffan för att slippa bli del av förnedringen.
    Vad jag verkligen skulle vilja ha är ett matprogram med samma galna attityd, glädje och kärlek till sitt ämne som Top Gear.

  15. Fredric L

    Sorry såg just att anytime som jag länkar till ovan kostar 49/mån. Det är det absolut inte värt om man bara är ute efter Matakuten – ivarjefall om man betalar själv.

  16. Örjan

    Har ej sett programmet.
    Men reflektion
    Tänk om programmet vore annorlunda uppbyggt.
    Inte med stjärnkockar, utan med personer som Jesper Wärn (Krubb), och/eller andra eldsjälar. Som vet vad som gäller, och har egen erfarenhet.

    Jag jämför med annat program som jag läst om men heller ej sett.
    Sveriges “bästa” lärare tar hand om problemklass, och entusiasmerar eleverna.

  17. Tove

    Fick rapport från ett föräldramöte. Några föräldrar var mycket upprörda över maten som serverades på skolan. De berättade att de måste skicka med sina barn pengar så de kunde handla mat på lunchen. Annars fick de gå hungriga.
    Försynt sa då läraren:
    -Och ni tror att barnen handlar lunch för dom pengarna?

    Enligt min kompis som har barn på skolan, så är maten bra och dom har en fin salladsbuffé. Ibland kanske problemet är föräldrarna?!

    Hoppas att vi inte har det så eländigt som England. När Jamie Oliver var runt så var det skrämmande.