De här kakorna skulle jag inte alls blogga om. De skulle inte ens ha bakats, om det inte var för min oförmåga att läsa mina egna recept. Jag skulle egentligen ha gjort hasselnötsbiscotti åt den kaksugne Magnus som tvingats leva på vårt gemensamma och tämligen misslyckade försök att baka jitterbuggar, men så stod jag där med allting framplockat och insåg att jag inte hade ett enda ägg att tillgå. Vad göra? Jag improviserade ihop ett gäng kakor med mald hasselnöt och rivet citronskal och så var den saken ur världen. Eller?
Och de kakorna hade aldrig sett bloggens ljus om det inte var för att de var så ovanligt goda, och vad märkligare var kände jag en välbekant, men svårbestämbar arom i kakorna som jag aldrig hade väntat mig. Magnus tittade misstänksamt på mig när jag vildögt tuggade en kaka för att försöka sätta ord på smaken. Vad var det? Inte riktigt citronskal, utan någonting annat. Något liksom… blommigt! “Rosenvatten!” skrek jag ungefär som Arkimedes “Heureka”, men inte blev jag klokare av det. Men rosenvatten smakar de, och mycket gott därtill. Magnus åt först fyra stycken och sedan de fem som jag lade upp för fotot nedan, allt inom loppet av en kopp kaffe.
Citronhasselnötskakor
receptmakare: Margit Richert
40 st
30 minuter
Mycket goda, men det ska vara smör i degen, inget attans margarin! Och mal gärna nötterna i mandelkvarn, det blir allra bäst.
- 200 g hasselnötter
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl socker
- rivet skal av 1 citron
- 3,5 dl vetemjöl
- Mal hasselnötterna och ställ åt sidan så länge.
- Rör smör och socker pösigt och tillsätt citronskalet. Blanda ned hasselnötterna och knåda snabbt in mjölet.
- Forma degen till två rullar och låt vila i kylen en timme. Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär rullarna i 1/2 cm-tjocka skivor och lägg på bakplåtspapperstäckt plåt (De går att lägga tätt eftersom de knappt flyter ut alls).
Grädda kakorna i 7-8 minuter i mitten av ugnen tills de precis börjar få lite färg.


Kommentarer
6 svar till ”Citron+hasselnöt=rosenvatten?”
Håller med dig,smör ska det va! Har aldrig smakat rosenvatten, måste kanske baka dina kakor ändå fast jag bestämt att det var färdigsmaskat på ett tag(åt nyss Vårgårdatårta hm…)
De blev helt OK även med hälften av nötterna utbytta mot mandlar, citronskalet utbytt mot limeskal och en del av sockret utbytt mot ljust muscovadoscker. Man tager vad man haver… fast tyvärr smakade mina inte rosenvatten så jag måste förstås testa igen.
Vetesjutton vad jag gjorde för fel, men smeten flöt ut över hela plåten… Nåja, jag är mer en matmänniska än en bakmänniska i och för sig. Kan va det de beror på!
Jag bakade dina kakor till min mamma 60-årskalas i helgen och de gjorde succé! De ser ju ganska oansenliga ut, men smakar desto bättre! Jag kommer definitivt att baka dem igen, men då kanske rulla dem och trycka ut dem med en gaffel istället för att göra skurna kakor. Gott!
Jag hittar inte rosenvatten i ditt recept. Hur mycket ska man ta?
Hej Marie: I brödtexten ovan står det förklarat. Det är inget rosenvatten i, men smak-kombinationen citron och hasselnötter fick mig att associera med rosenvatten. Men visst kan du ha i en skvätt rosenvatten om du vill. En halv kapsyl är nog lagom.