Ibland måste man få skryta. Framför allt när man gjort en vidunderligt god lammgryta. Fast bara min förtjänst var det inte – den osannolikt smakrika lammryggen från Argentinska Livs gjorde förstås halva arbetet åt mig.
Egentligen är det ett så enkelt recept att jag snarare borde skämmas för att jag publicerar det istället för att yvas över att jag ätit det. Det är inga spännande ingredienser, ingen trixig teknik och inget nydanande alls. Men det är perfekt mat som är lyxig inte genom sina råvaror, utan genom tiden man ger den. Kanske är det därför långkok har blivit den nya lyxmaten? Sönderstressade nutidsmänniskor med långa arbetsdagar kan köpa sig nästan vad som helst i matväg, men inte tid…
Men gör en rejäl sats någon kulen helg och frys in för framtida behov så har du en lyxig skatt att ta fram när det krisar och själen behöver värmas med mustigt kött och varma, murriga smaker.
Gittos lammgryta
receptmakare: margit richert
Tid: 4 timmar
En väldig massa portioner
Har man lite överblivet baconflott är det perfekt att bryna köttet i, men har man inte det går det förstås lika bra med smör. Vad gäller val av vin är det mindre noga, bara det är oekat och drickbart (testa gärna lite innan själva matlagningen. Och testa sedan lite till för säkerhets skull).
- 1 1/2 kg lammrygg, sågade i stora bitar
- 2 msk smör eller baconflott
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 liten bit rotselleri
- 4 vitlöksklyftor
- 1 flaska rödvin
- 3 dl vatten
- 1 msk kalvfond
- 2 lagerblad
- 2 kvistar rosmarin
- 250 g steklök
- salt och svartpeppar
- Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet väl runt om i smör eller baconflott. Lägg över i en ugnssäker gryta allt eftersom.
- Skala och skär rotfrukterna i centimeterstora kuber. Hacka vitlöksklyftorna fint. Lägg dem i grytan tillsammans med köttet. Häll på vin, vatten och kalvfond. Tillsätt rosmarin och lagerblad och smaka av med lite salt.
- Ställ in grytan i ugnen och skala steklöken (det går lättare om du först lägger den i varmt vatten en kvart). Glöm bort maten i två timmar. Släng sedan i steklöken i grytan, rör om lite och glöm bort allt i en och halv timme till.
- Repa över lite mer rosmarin över den färdiga grytan. Servera. Haricot verts är gott till liksom kokt potatis.


Kommentarer
6 svar till ”Lammlycka”
Låter ljuvligt. Ska upp på listan över bra mat som lagar sig själv (nästan). :-)
God och vacker! Hurra!
Ang lamm
Måste berätta
Åt kokt lammlägg m ris, på “importrestaurang”- kurdisk? Fick samtidigt en tomatsoppa med div gränsaker inkl okra.
Jätteportion med ris. Läggen var kokt -till vad vi skulle kalla sänderkokt konsistens – serverades med berg av ris.
Salladsbuffet fanns separat
Jag åt allt med sked, lammlägg,soppa, ris allt alternerat.
Smakfullt och väl värt sina 80.-
Skulle köpt det där lammet av tant Tora ändå. (tackade nej för vi skulle äta upp Nöffe först)
Det såg mumsigt ut du!
Maste man tecka for grytan nar den star i ugnen? Jag har ingen bra gryta med lock men jag har en Rummertopf fast den ar ganska liten.
Pernilla: Ja, det lagar sig faktiskt nästan själv. Det enda som är pilligt är att skala steklöken…
Lisa: Tack!
Örjan: Låter helt ljuvligt! Var låg denna restaurang?
Karin W: Du får prova den senare. Men har du inte lammrygg funkar grytbitar av lamm.
Peter: Nja, något sorts lock behöver du. Det behöver inte sluta helt tätt, men om du har en metallbricka eller en ugnsfast tallrik så lägg den på, annars kokar det torrt!