Yu sheng: Gott nytt Oxens år!

Lika lite som jag gillar mossiga traditioner, lika mycket älskar jag nya. Hädanefter kommer jag ta det kinesiska nyåret som ursäkt för att tossa en yu sheng. Jag tossade min första yu sheng i söndags på en fantastisk fest på Malaysia, en av de få riktigt bra asiatiska krogarna i Sverige. Det handlar om ett ljuvligt mishmash av ingredienser som bringar lycka under det kommande året.

På bilden intill ser ni min version, komponerad till det kinesiska nyårets ära. Sjätte februari äger de stora festligheterna rum, så varför inte fira med en sallad?

Nyårssalladen äts inte i Kina utan är en malaysisk tradition som uppstod i Kuala Lumpur på 50-talet och blev en megatrend i Singapore under 60-talet. Från början är det dock en vidareutveckling av en traditionell kineisk sallad med rå fisk som åts vid speciella religiösa ceremonier och symboliserade överflöd, hälsa och välstånd. Annars är Både rå fisk och råkostsallader ovanliga i Kina.

En annan osubtil tradition är att ge varandra små röda kuvert med guldtecken som innehåller leksakspengar. På restaurang Malaysia användes samma kuvert fyllda med kryddor som ströddes över salladen. En effektfull presentation som kan vara värd att ta efter.

Salladen på Malaysia innehöll bland annat torkad blötlagd manet men gudskelov är det inte så strikt specificerat vad som ska vara i salladen. Jack Yap, krögare på Malaysia, tycker att man kan variera den lite som man vill. Kom bara ihåg att den ska vara söt snarare än sur och gärna innehålla röda och gyllene ingredienser som symboliserar lycka och välstånd. Det kantonesiska ordet för sallat är sang choy, vilket också betyder att få framgång. Den ursprungliga råa fisken som står för ungdom och förnyelse kan ersättas av annat. Helst ska salladen vara stor och generös. I många av recepten ingår den kinesiska kryddblandningen fem kryddor, som bidrar med murriga söta lakritstoner.
Det enda måstet är att man inte bangar lo hai, själva blandandet av salladen. Alla hjälps åt och kivas och brötas med ätpinnarna. Ju högre ingredienserna tossas i luften desto lyckligare blir det nya året. Skoj för alla utom för den som ska städa efteråt. Fast man kanske ska anmma den kinesiska traditionen att undvika sopande de 15 dagar nyårsfirandet varar.

Avsluta gärna måltiden med en stor skål mandariner och se det nya råttiga året an med tillförsikt.

Det är något i rätten, något barnsligt, uppsluppet och livsbejakande över yu sheng som tilltalar mig och massor av foodies världen över. Låt oss göra det till en ny tradition för att hedra det kinesiska nya året. Och pax för att inte städa!