Blodapelsin: Rättvist närodlad?

Moro, tarocco – överallt finns blodapelsinerna just nu. Frukten har tjänat på klimatdebatten, inte tu tal om saken, för europeisk frukt är efter EU-inträdet närodlad och kan med lite god vilja räknas som “säsongsanpassad” här hemma. Särskilt i januari.

Kom att tänka på moro-apelsinen jag hittde i en butik nyligen. På omslaget som såg ut som en aningslös djungelfantasi från 40-talet och på det faktum att apelsinen var italiensk. Odlad i Palagonia på Sicilien.

Undrar om den som plockat apelsinen var lika mörkhyad som flickan på bilden? Och om det är vårt lillebrorskomplex inför det fantastiska matlandet Italien som gör att det inte finns någon debatt om de afrikanska gästarbetarnas usla förhållanden där.

För inte arbetar och lever fruktplockarna enligt de kriterier som gäller för Rättvisemärkt, men Fairtrade är förbehållet produktion i utvecklingsländer. Framstående EU-länder som Italien förväntas klara leva upp till sina ideal på egen hand.

Kommentarer

2 svar till ”Blodapelsin: Rättvist närodlad?”

  1. Emma

    Jaha du. Så satte man blodapelsinen i halsen då… Men det är ju så gott :-) Blodgrape osså. Åt idag i bästa vintersalladen med endive, blodgrape och granatäppelkärnor. Snyggast också. Olivolja, honung och grapejuice till dressing.

  2. Jag gillar också blodapelsin och uppmanar inte till någon bojkott, det var bara en reflektion över att när man försöker påverka sin konsumtion lurar tyvärr ofta andra missförhållanden bakom knuten. Eftersom alla vet att södra Italien är genomkorrupt kan vi kanske knappast förvänta oss något annat.