Underbara ungerska råvaror

Anklever, mangalica och furmint

Under senare hälften av oktober har det varit ungerska vinveckor på ett antal restauranger. Det innebär att man har kunnat få fler ungerska viner på glas än vanligt, och viner som man inte så lätt hittar på Systembolaget. Ungern är egentligen ett stort vinland med en fantastisk bredd och där man kan hitta de mest egensinniga och intressanta viner men utbudet i Sverige är tyvärr litet. Jag har varit engagerad i de ungerska vinveckorna som receptmakare och ansikte utåt och har därför fått leka loss med ett gäng fantastiska viner, alla på furmintdruvan som fokus ligger på i år, och ungerska råvaror från Ambasada Foie Gras. Förutom den utmärkta ungerska anklevern har jag jobbat med mangalicafläsk, ett underbart marmorerat och smakrikt kött från en ullig, gullig gammal ungersk lantras som nästan försvann under sovjetstyret men gjort en strålande comeback. Här kommer några av recepten, som bla a Lilla Hasselbacken har serverat som en signaturmeny under ungerska vinveckorna. För den som blir nyfiken på ungerskt vin och vill läsa mer finns en gratis specialutgåva av Livets Goda att ladda ned här: http://www.livetsgoda.se/tidning/Ungern