Med ledning av den obefintliga responsen på teve-skvallret publicerar jag istället ett recept för er hunriga som inte intresserar er för Christna Schollin. Jag är inte den som surar utan tar nya tag och publicerar ett recept istället.
Det här är en släkting till crash hot potatoes, en enkel metod som jag länge använt som ett sätt att bli av med rester. Variera med ostar och kryddor du råkar ha hemma. Jag upprepar en gammal varning. Dåliga valnötter kan förstöra en hel rätt, och vem vet – kanske hela ditt liv. Köp alltså inte valnötter utom
- såna du får smaka på
- såna som är vakuumpackade
- såna som säljs i folieklädd påse
Getostgratinerad potatis med valnötter
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 25 minuter
Ja, jag vet att receptet nästan är fånigt enkelt. Men det är faktiskt ett av de läckraste sätten att göra av med överbliven potatis. Det kan faktiskt varieras hur mycket som helst. Valnötterna kan ersättas av pinjenötter, solroskärnor eller oliver. Om du lagar åt många kan du riva potatisen på en matberedare. Både potatis och ost går snabbast att riva om de är riktigt kalla. Om du använder getostrulle kan du stoppa in de i frysen ett slag först.
- 4 kalla kokta potatisar
- 60 g caprinelle eller annan hård getost
- 5 cm av det gröna på en purjo
- 6 valnötskärnor
- 1 msk finhackad färsk rosmarin eller 2/3 tsk torkad
- kylskåpskallt smör
- salt, nymald svartpeppar
- Sätt ugnen på 200°C. Hyvla en skiva av det kalla smöret med osthyvel och lägg i en liten ugsnfast form, stor som en assiett i botten.
- Grovriv potatis och getost. Strimla purjon riktigt lövtunt. Grovhacka valnötterna. Blanda samman alla ingredienser. Peppra lätt. Salta om du måste, osten brukar räcka som sälta.
- Smörj den ugsnfasta formen med smöret som nu har hunnit mjukna lite. Lägg potatisrivet i, platta ut det och tryck till det lite, men det ska fortfarande vara luftigt. Hyvla över två tunna skivor smör över potatisen.
- Gratinera i ugn tills ytan är vackert brun och knaprig.

Kommentarer
5 svar till ”Restrecept: Gratinerad potatis”
Herrejesus så gott. När jag har klorofyllat färdigt ska jag genast kasta mig över det
Det låter supergott Lisa, ska laga detta snart.
kom på en grej till: När jag jobbade på Findus hade vi en helt suverän marknadschef som hette Mathieux som lärde mig en gratäng från franska alperna. Den hade jag helt glömt men kom på den tack vare din potatis. Så här var det: kokt potatis skivades och lades i en form, med fräst lök tror jag. Sedan delade man en hel brie/camembert i två delar (som man delar en sockerkaka till två tårtbottnar) och tryckte dem på potatisen med den ostskalet upp (den köttiga sidan mot potatisen). In i ugnen ett tag och oj, så gott det blev.
Gott och annorlunda! Men hur menar du med att valnötter kan förstöra hela ens liv??? När en matskribent skriver så vet jag inte om jag vågar fortsätta använda valnötter – och det vore ju synd om jag lät bli i onödan … Alltså undrar jag ängsligt: menar du i betydelsen att en middag blir förstörd vilket gör att man inte ror hem affären/inte blir ihop med den man hoppats/inte klarar anställningsprovet som kock etc. eller betyder det att en dålig valnöt kan ge obotliga fysiska skador?
Jag menar att all lycka är borta ur livet!