Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Tid: 40 minuter
Portioner: 4
Torkade curryblad är en sorglig skugga av den färska varan. Men fräser man dem i smör brukar de pigga på sig hyfsat. Om du inte får tag på curryblad finns det fler knep för att få genuin smak på såsen. Ersätt gärna löken med 1 nypa hing – den diaboliska kryddan som stinker helvetiskt men smakar himmelskt. servera till stekt kyckling eller spiskumminstekt makrill och mycket grönsaker.
- 1 tsk bruna senapsfrön
½ tsk nigella
1 liten kanelstång
50 g smör, rumsvarmt
4 små schalottenlökar, finhackade
1 msk grovriven ingefära
finhackad grön chili efter behag
(1/2 dl curryblad)
1 burk tomater av fin kvalitet t ex Mutti körbäsrstomater - 1 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 dl vatten
- Rosta senapsfrön, nigella och kanelstång i en torr stor kastrull tills fröna knäppt en halvminut och ändrat färg. Pass på så att de inte bränns!
- Tillsätt ca 1 msk smör, ingefära, chili och lök. Fräs på låg värme tills löken är riktigt mjuk. Vänd ned chili och curryblad och fräs ett par minuter.
- Slå på tomater, fond och vatten. Låt puttra med locket på glänt i minst 30 minuter. Späd med lite vatten om det börjar se för tjockt ut. Det är viktigt att använda en stor kastrull eftersom tomatsås har en trist tendens att skvätta ned spisen. Smaka av med socker och salt. Rör ned resten av smöret.
