Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6-8
Tid: 30 minuter
Det är nu du dunkar dig själv i rygen för att du inte gjorde din marmelad översöt utan piggt syrlig. Tuppkakan är nämligen ruggigt söt i sig. Du kan ersätta maremeladen med rå frukt skuren i sockerbitar. Gräddtiden blir då något längre. Eftersom jag tycker att ströbröd är så monumentalt äckligt brukar jag bröa formen med finhackad mandel eller bara bröa den. Pankoflingor dugger också. Jag brukar köpa färdigskålade mandlar. De tyska i foliepåse är tyvärrinte bara dyrast utan klart bäst i smaken. Finrivet citronskal är naturligtvis gott i kakan.
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk nymortlad kardemumma
- 50 g smör
- 1 dl mandel
- 1 dl syrlig plommonmarmelad/sylt
- Blanda samman ägg, socker, mjöl och kardemumma i en bunke.
- Klicka smeten i en smord bröad form ca 22 cm i diameter. Gör små gropar i smeten och klicka ner maremalden. Tryck ner mandlarna.
- Grädda i ugn 225°C ca 18-22 minuter. Kakan är färdig när den fått ett torrt ljusbrunt ytskikt.
- Servera kakan ljummen med en klick tjockyoghurt eller creme fraiche för att balansera sötman.
