Recept: Mia Öhrn
Foto: Henrik Francke
Portioner: 8-10
Tid: 1 timme+ avsvalning
En lite förvirrande, men väldigt god kaka som är både ost och efterrätt på samma gång. Använd helst en mjuk och färsk getost, som brukar finnas att köpa i välsorterade butiker och saluhallar. Har du svårt att få tag på en sådan kan du välja en mild getost på rulle, skära bort kanterna och röra den mjuk.
- Botten:
- 200 g havrekakor eller digestivekex
- 1 ägg
- Fyllning:
- 100 g färsk getost
- 400 g philadelphiaost eller liknande färskost (cream cheese)
- 1 burk (250 g) kesella lätt
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl hjortronsylt
- mer hjortronsylt till topping
- Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Börja med botten. Krossa kakorna till ganska fina smulor i en mortel eller matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop
- till en smulig massa. Tryck ut massan i botten av formen i ett jämnt lager.
- Grädda botten i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter eller tills den börjar få färg.
- Fortsätt under tiden med fyllningen. Rör getosten mjuk i en bunke och tillsätt philadelphiaost och kesella tills du har en jämn blandning. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner lite i taget i ostsmeten. Tillsätt slutligen hjortronsylten och häll smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i knappt 35 minuter. Kakan kommer fortfarande att vara lös i mitten men stelnar i kylen.
- Låt svalna och ställ kakan kallt i minst två timmar innan den ska serveras. Bred ett lager hjortronsylt över kakan strax före serveringen.
