Receptmakare: Sofia Gustafson
Portioner: 4
Mängden grönt i receptet är bara lägstanivån, vräk på med de örter, blad och lökar du gillar bäst, det räcker om äggen bara binder ihop den gröna massan.
Jag brukar köra utan bakpulver för en kompaktare kookoo. Variera receptet med att krydda med saffran, blanda i några matskedar zereshk (berberisbär) och/eller någon deciliter hackade valnötter.
Kookoo sabzi kan ätas varm som kall, som en av flera rätter till en middag eller som en god lättlunch tillsammans med bröd, fetaost, mynta, gurka, tomat, yoghurt och varför inte några inlagda gurkor från 1&1? Brödet som smakar godast till denna rätt är persiskt; antingen noon barbari, ett mjukt, platt, avlångt bröd med sesamfrön på eller lavashbröd eller taftoon som är mjuka tunnbröd.
- Finhackat grönt:
1 dl färsk koriander
1 dl bladpersilja
1 dl dill
1 dl det gröna från tareh (persisk gräslök), purjolök, eller salladslök
(1 dl spenat)
(några bockhornsklöverblad) - 4 ägg
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt, eller mer beroende på mängden örter
1 krm svartpeppar
ev zereshk, valnötter
- Blanda ingredienserna och stek i stekpanna under lock.
- När kookoon stekts gyllenbrun vänder du på den hel eller delar den i tårtbitar och vänder på dem och steker tills den andra sidan också får en gyllene färg.

