Nu har en ny sanning etablerats. Svensken lagar mat 14 minuter om dagen. Eller var det så att de lagar middag på 14 minuter? Ja, uppgiften varierar en smula. Men vad ligger bakom den exakta siffran 14 minuter? Den senaste bra undersökningen, en stor tidsstudie, utfördes av Statistiska Centralbyrån 2000-2001 (SCB ligger som bäst i startgroparna för nästa tidsstudie). Då tillbringade den vuxne medelsvensken runt 30 minuter dagligen åt matlagning. Dukning, disk och inköp räknades inte in. Kvinnor ägnade ungefär dubbelt så lång tid åt matlagning som män.
Jag började fundera. Är det realistiskt att tiden mer än halverats på ett knappt decennium? Hur har utvecklingen sett ut tidigare? Under hela 90-talet minskade tiden kvinnor ägnade åt matlagning med 7 minuter till ungefär 40 minuter per dag enlligt SCB. Männens tid var konstant: 20 minuter.
Men vänta nu! Varifrån kommer egentligen den där envetna siffran 14 minuter? Jo, från en undersökning gjord av Coops provkök 1999 (ja, ni läste rätt: 1999), då ett antal personer intervjuades om hur lång tid de trodde de lade ner på en vardagsmiddag måndag till torsdag (alltså inte matlagning under en hel dag eller i snitt under en vecka). Svaret blev 14 minuter. Tidigare under 90-talet hade den varierat mellan 12 och 17 minuter enligt samma undersökning. Min uppfattning efter att ha lett ett antal matlagningskurser är att vanliga människors tidsbegrepp i köket är milt sagt dimmigt. Christina Möller, var chef för Coops provkök när de här undersökningarna genomfördes och anser också att undersökningen ska tas med en rejäl nypa salt. (Uppgifterna i det här stycket kommer från Christina, som jag helt enkelt ringde.)
Så här går det till i media. En ganska liten, metodologiskt tveksam, feltolkad undersökning från 1999 har alltså blivit en etablerad sanning för att beskriva situationen 2010.
Jag vet att jag har en ganska barnslig hangup vad gäller myter och faktoider. Det beror på att jag anser att jag tror att riktiga faktaunderlag är viktiga för att vi ska fatta rätt beslut. Jag tycker att alla vi som når ut till många har ett stort ansvar att förmedla korrekt information. Jag vill så innerligt gärna tro att människans utveckling går från okunskap och vidskepelse mot förnuft och upplysning. Det finns ett citat som brukar tillskrivas John F. Kennedy (men äran bör förmodligen, inser jag i min cynism tillskrivas någon anonym talskrivare). Hur som helst är det vackert:
“The great enemy of the truth is very often not the lie — deliberate, contrived and dishonest — but the myth — persistent, persuasive and unrealistic. “
Min vän Edit, tillägger: I programmet sades faktiskt bara att “middag” tar 14 minuter att laga. Det är främst rubriksättarna som förvanskat budskapet till “matlagning”. (Dock jämförs siffror från SCB 1947 med siffror från Coops undersökning i programmet trots helt olika metoder.) För övrigt gillar jag verkligen de fina expertintervjuerna i programmet även om jag häpnar en smula över den skeva könsfördelningen. Men det verkar bara vara jag som hänger upp mig på den. Inte bara Döden utan också Experten är en man.
Kommentarer
24 svar till ”14 minuter matlagning om dagen?”
Du är inte ensam om att tycka illa om faktoider. Fortsätt kampen mot myterna!
Skitbra!
Hehe, bra skrivet! Fakta ska alltid kontrolleras, och folk behöver ibland påminnas om vad källgranskning innebär. Särskilt i tider då mycket “fakta” basuneras ut i formatet löpsedelssensationer…. gärna nedslående sådana med förtecken av “kris” och “katastrof”.
Keep on rocking!
Naturligtvis har SCB:s undersökning också metodologiska fel. Men jag tycker att det är en mer tillförlitlig siffra.
mellan tummen och pekfingret: jag lägger ner mer än 14 minuter på matlagning per dag, i alla fall i snitt
tack för klargörandet, jag delar din aversion gentemot faktoider och myter
Patrik: Det är alltid en fara att se sitt eget beteende som norm. I synnerhet om man som du är smått pervers.
Bra Lisa!
Det är så intressant hur diffust rapporterade siffror, antingen det handlar om ungefär hur många minuter människor tillbringat framför spisen eller hur många milliliter rödvin de druckit under en dag, snabbt förvandlas till exakta sanningar/siffror. De där sanningarna är det ingen som ifrågasätter när de väl är ute. Därför så bra att du gör det.
Varför har jag för mig att jag läste en dylik undersökning där det påstods att de svenska föräldrarna har i snitt 14 minuter med “kvalitetstid” med sina barn varje dag ? Har 14 minuter blivit standard ? Lögner, förbannade lögner och så – statistik. Tur att Vårutställningen på Liljevalchs öppnat, annars skulle man ju inte kunna tro att det är vår heller. Hälsningar från en stackars kollega på andra sidan Östersjön som just nu hellre surfar än jobbar. Borde jobba med att titta på hur 65 cent/elev räcker till att trolla fram en god och nyttig skollunch istället… känns föga lockande.
14 minuter räcker ju knappt till att koka upp vatten, koka idealmakaroner, hälla av idealmakaroner samtidigt som man skivar falukorv och steker falukorv, men det är klart om man äter falukorv och makaroner varannan dag och på mcdonalds varannan…
förlåt, jag ska inte skriva om den ointressanta och faktoidiska siffran 14 mer
http://www.dn.se/ekonomi/matforsaljningen-10-miljarder-hogre-1.712300
Kolla aldrig en bra story, särskilt inte om du ska göra “bra teve”
Jag gillar för övrigt intervjuerna med experterna i Landet Brunsås även jag fortfarande irriterar mig på mansdominansen i programmet.
Fascinerande illa underbyggt. Alltså inte blogginlägget, fascinerande att bygga ett helt avsnitt kring den uppgiften…
Alltså: Jag tycker att det fanns en hel del bra i avsnitet och att vi lägger ner ganska ltie tid på matlagning är väl alla överens om. Det är SVT som valt att gå ut med det som huvudbudskap.
FYI: SCB gör tidsanvändningsundersökning vart tionde år, och den senaste gjordes ju som sagt 2000/01.
Pratade precis med SCB, och en ny tidsanvändningsundersökning görs just nu, och publiceras nästa år. Ska blir spännande att se matlagningstiden i den!
Fredrik: Det skriver jag ju i texten ovan! Jag pratade också med dem. Det ska bli superkul att se nästa studie.
I spannet mellan sju minuter och femton minuter är det bara tretton minuter som är mer ovanligt än fjorton minuter. Enligt G**gle.
Har inte följt programmet så noga men igår kollade jag och reagerade också på de 14 minuterna, tog dem med en nypa salt. Seglivade myter är otäcka och jag vågar knappt tänka på vilka jag själv tror är sanningar.
Frågan om vad man vill/bör göra med sin relativt stora fritid är intressant att tänka på tycker jag.
Clownen och experten är en man. Jag hänger upp mig på båda men jag skrattade gott och högt åt Erik Haag.
14 minuter – det är vad man lätt skulle kunna koka ner Brunsås till.
hear hear!
Väl rutet. Klart man ska fortsätta ifrågasätta och utmana den klassiska journalistiska slappheten när det gäller att kolla källor.
Heja kampen mot faktoider och myter!
Kommer att tänka på satirikern Stephen Colberts begrepp “truthiness”, som också förekommer lite för ofta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Truthiness
Samtalade med en matingenjör (stavning?) på Skogaholms för ganska exakt ett år sedan och hon menade att undersökningar visar att vi normalt använder högst 12 min per dag på att laga middag.
Som tur är kan jag laga en god middag på en kvart… men hur gör alla andra? Lite synd faktiskt att inte kunna avsluta dagen med lite avkopplande matlagning, förtäring och småprat… billigare än terapi och faktiskt mycket godare. Och ofta mycket intressantare än TV!
:-)
Gabriela: Det finns inga andra undersökningar än de jag nämnt. Matingenjörer är tyvärr lika mottagliga för dålig forskning som alla andra. De här med de 14 minuterna börjar likna mytan om att man får “låna” fyra takter av en låt.