Vi har läst, vi har lagat, vi har smakat. Och efter mycket vånda – men ännu mer njutning – kan vi konstatera att våra läsare kan laga. Allra bäst lagade matbloggaren Karin Walker, Årets Potatisstjärna. En enkel men raffinerad rätt med mild smak av potatis och nässlor vann juryns hjärtan. Priset är en brakmiddag för två värd 5.000 kronor. Här är motiveringen:
”Med enkelhetens poesi som ledstjärna har Karin Walker skapat en modern potatisrätt där potatisens egen smak elegant framhävs av getost och nässlor.”
Här är vinnarintervjun:
Vem är du?
Jo, jag heter Karin Walker är 44 år och bor i Albybyn, en liten by i Ånge kommun, Medelpad. Familjen har varit stor med sex personer men nu är tre av fyra barn utflugna. (Usch vad det låter hemskt men de flaxar hem ibland.) Jag har jobbat med barn i hela mitt liv och just nu har jag en pooltjänst inom förskolan som jag stormtrivs med, jag åker runt och träffar massor av barn. Matintresset har alltid funnits (tack mamma!). Men de senaste åren har det bara blivit mer och mer mycket tack vare min blogg som jag pysslar en hel del med. Jag drömmer om att jobba med mat på något sätt, en egen cateringfirma eller tota ihop recept och provlaga…. Fast här i skogarna lagar alla sin egen mat, så det får nog fortsätta vara en dröm.Hur fick du inspiration till vinnarrätten?
Det började med att jag letade nässlor till en soppa för några veckor sedan men det var för tidigt så jag hittade bara lite, det räckte inte till en liten soppa ens. Då fick jag idén att blanda den med potatis på något sätt mest för att jag inte ville slänga det lilla jag hittat. Det ena gav det det andra och jag kom på tävlingen på Taffel! Det fanns tyvärr inga roligheter i kylen mer än en liten bit getost (vi har 17 km till affären) så det fick räcka med det lilla även här. Jag borde kanske fått pris för den mest oplanerade rätten?
Vad vill du servera till din vinnarrätt?
Jag tänkte en grillad biff först, men just nu känner jag för något lättare eftersom potatisrätten är ganska kraftig. Fisk av något slag typ en kokt eller lättstekt bit lax. Kyckling skulle också passa fint. (Juryn tipsar: Vi röstar för stekt lax, fast i ärlighetens namn slevade vi i oss rätten rakt av på stående fot, det gick inte att sluta.)Vilket är ditt bästa potatisminne?
Det första jag tänker på nu är när mamma gjorde sotare (halstrad saltströmming i tidningspapper över glöd) för då åt vi färskpotatis med smör till. Det var ljuvligt!
Vilka potatissorter är dina favoriter?
Jag törs knappt säga det här men jag är ingen potatisfinsmakare, svärfar sätter potatis och vi äter! Han odlar King Edward, Magnum bonum, mandelpotatis och Herta fast egentligen gillar jag fasta sorter bäst.
Vem tar du med på din vinnarmiddag?
Mannen vill jag såklart ta med mig till Julita Värdshus. Han heter Tommy men Walker i efternamn och inte Myllymäki.
Att välja en tvåa var inte heller lätt. Vårt val föll på en betydligt mer avancerad komposition. Eleonora von Essen som också hon har en underbar blogg knep hem priset med sina friterade potatisbollar som bara måste vara det optimala sättet att inleda en hejdundrande partykväll. Jisses, vad goda de var! Här är motiveringen.
”En utsökt och raffinerad munsbit där varje moment i receptet bidrar till ett perfekt resultat.”
Vem är du?
Jag heter Eleonora men har alltid kallats för Pytte. Jag bor i Stockholm med min fina man och min fina dotter och mitt fina, ganska stökiga kök där jag hänger mest hela dagarna. Jag gick en journalistutbildning för att jag trodde jag ville skriva, men så fick jag börja laga mat i tidningen jag praktiserade på och nu hittar jag på recept så ofta jag kan och skriver mindre ofta. Men jag ser mig fortfarande bara som en väldigt glad amatör i köket.Hur fick du inspiration till din rätt?
Jag älskar potatis. Jag älskar bacon och ädelost. Jag avgudar friterat och fingermat är den bästa maten. När den här tävlingen utlystes var kombinationen given!Vad vill du servera till din rätt?
En eller helst ett par iskalla öl och ett glatt sinne som aldrig ägnar bantning en tanke. Då blir rätten som godast.
Vilket är ditt bästa potatisminne?
De fantastiska såserna min pappa lagade, till vilka det alltid serverades potatis som man skulle mosa för att få upp härligheten med.Vilka potatissorter är dina favoriter?
Jag gillar all potatis eftersom den alltid fyller ett syfte någonstans. Men den första färska är svårslagen först.
Det tredje priset är minst lika fint som de övriga. Martina Haags extrapris, för en rätt som är enkel, vardaglig och går hem i hela familjen. Fast ändå ascool. Kerstin Kokk rodde hem priset med sin förödande goda potatissoppa med citron och timjan. Marina Haag skrev motivationen:
”En snabb och lättlagad soppa med mycket smak som alla i familjen gillar, till och med sopphatarna!”
Vem är du?
Jag heter Kerstin Kokk, 40 år och Uppsalabo. Jag är väldigt intresserad av femtio- och sextiotalsformgivning, ett intresse som jag haft ända sedan tonåren. Jag gillar att baka och laga mat och bjuda vänner på; allt serverat på allt porslin som jag drar hem från loppisrundorna. I veckorna pendlar jag till Stockholm, där jag arbetar som kommunikatör och redaktör på Forum för Frivilligt Socialt Arbete, en intresseorganisation för socialt inriktade frivilligorganisationer.Hur fick du inspiration till vinnarrätten?
Någon gång i gymnasiet, vi talar 80-tal, blev jag bjuden på en potatissoppa av en kompis, och den hade bitar av potatis, inte söndermosad som potatissoppor oftast är. Det gillade jag. Den där soppan har följt mig genom åren, lagats i olika varianter och utvecklats. Timjan är väl en vanlig krydda till potatis, men jag tycker att det är den intensiva smaken av citron som gör soppan så lyckad. Den balanserar grädden så att det blir en så frisk smak, samtidigt som grädden känns len och snäll. Riktig tröstmat en kall och mörk vinterkväll när man har kämpat hem genom snön med barnen från fritids och dagis. Min femåring älskar den här soppan, men sjuåringen som är skeptisk till det mesta gör det inte.Vad vill du servera till din vinnarrätt?
Eftersom jag är helnykterist blir det definitivt ingen alkohol. Hemma hos mig är soppan mest vardagsmat, så vatten eller lingondricka. Mjölk till barnen. Och så naturligtvis ett gott bröd och ost.
Vilket är ditt bästa potatisminne?
Jag var inte så förtjust i kokt potatis när jag var liten, men de minsta potatisarna när mamma odlade egen potatis på sommarstället, dem älskade jag! Roligt att hjälpa till att leta efter dem i jorden när potatisen togs upp, och roliga att äta. Jag kallade dem för babypotatisar.
Vilka potatissorter är dina favoriter?
Nuförtiden odlar jag egen potatis, men har inte plats för flera sorter, och då brukar det bli gammal hederlig King Edward. Den känns pålitlig och jag tycker att den är vacker när den skiftar i rött.