Asch, gulasch
Det skulle kunna vara så fint: riktigt goda soppor på burk. Var man än befann sig i världen kunde man få tag på en gulaschsoppa, oxsvansdito, hummerbisque eller kalvconsommé. Det är denna idylliska soppberättelsen som Campbells har lyckats berätta i många år, med stor framgång. Och inte skadade det att Andy Warhol ikoniserade deras burkar i sina popkonstverk. Synd bara att sagan inte är sann. Har ni smakat på sopporna? Jag sörplade i mig deras gulaschsoppa alldeles nyss och ärligt talat hade jag varit nöjd, om det vore så att jag gillar smaken av hundmat som spätts ut med vatten.
Ska det vara så svårt att laga god soppa och konservera den? Nej, det är det naturligtvis inte (prova min gulasch eller gulyás med surkål). Men företag finns inte till för att göra bra grejer, utan för att maximera vinster (det har jag läst i den objektiva svenska dagspressen). Synd ändå att så få lyckats med att både tjäna pengar och göra god fabrikatmat för var och en. Det skulle kunna vara så fint.
Arbetslös man äter i soppkök. National Archives and Records Administration i USA.
Kommentarer
Åt en fantastisk gulaschsoppa på hotellet i Vemdalen för flera år sedan som jag har "apat" efter.Finns inget godare efter en hel dag på fjället!
Själv lagar jag en gulasch (uttalat med betoningen på första stavelsen) på recept från min ungerska kompis. Bär inte den minsta likhet med de s.k. gulascher som man finner i burkar. Mycket vitlök ska det vara!
Visst har de ändrat recepten. Precis nyligen, till och med. Det man gjort är att ta bort alla smakförstärkare (typ glutamat) och transfetter. Kan det vara så illa att det smakar skit utan de där grejerna?
I och för sig är ändringen så nyligen genomförd att jag inte är riktigt säker på om soppan ifråga är gjord enligt nya eller gamla receptet.
Det är som min syrra - hon gillar pulvermos framför riktig mos, tubmajo framför hemvevad och arla-feta framför riktig. Jag tror faktiskt det finns sådana som är präglade på dålig mat!
När jag var liten älskade jag campbells tomatsoppa blandat med lika delar av deras sparrissoppa, men det har jag inte smakat på många år.
Vad gäller marknadsmekanismerna är det lagstadgat att aktiebolag ska generera största möjliga vinst åt aktieägarna - annars kan aktieägarna faktiskt dra dem inför rätta. Så om man hårddrar det hela har de en skyldighet att sälja skräp om det är det folk vill ha. Fast riktigt så enkelt är det ju inte i verkligheten.
Jo, Campbells soppor är verkligen räliga. Jag smakade tomatsoppan och fick samma chock som du, är det verkligen inte bättre?
Men det där med att maximera vinsterna håller jag inte med dig på. Visst handlar det om att maximera vinsterna, men bästa soppan för bäst pris vinner, alltså, bästa soppa för pengarna, om nu Kelda är lite dyrare och mycket bättre så köper folk den, om de vet om att den är mycket bättre och bara lite dyrare.
Och så är det väl så att Kelda är mycket större på soppor i Sverige än Campells, eller?
Med andra ord, om den stora allmänheten får reda på att proffssmakarna tycker att Campells soppor smakar kasst kommer försäljningen av deras soppor snart försvinna.
Ja, Martin, chock är ordet. Jag undrar om de ändrat recepten på senare år. Jag minns att jag gillade någon av deras grönsakssoppor som liten.
Sedan delar jag nog inte din optimism inför marknadsmekanismerna. Det finns så många faktorer som gör att spelet är riggat: osann eller åtminstone förvirrande reklam, kartelliknande prissättning, att regler och system gynnar stora aktörer, livsmedelsindustrins behov av att bli av med överskottsprodukter etc...
Eller så är det så att många föredrar billig mat som smakar illa.
Campbells gulaschsoppa har utgått ur sortimentet och har ej fått nytt recept. Du måste ha stött på en överlevare på någon butikshylla. Däremot stämmer det att övriga smaker fått recepten uppdaterade i samband med att tillsatta smakförstärkare och transfetter försvunnit från årsskiftet.
Malinka: "Bär inte den minsta likhet med de s.k. gulascher som man finner i burkar. Mycket vitlök ska det vara!"
Khhhrmmmm... gulyás är inte världens bästa mat - inte den sämsta heller. Men vitlök finns inte i den. Fast... den kan vara ännu godare :-)
Gulyás "består" av ca. 1 kg nötkött, 1 kg potatis, 150 g. rödlök som bryns i mycket lite grisfett, 50 g paprikapulver (hälften i början, hälften i slutet) och ca 1.5-2 liter vatten. Tillagas helst över öppen eld. Sedan finns det olika varianter med tomater, svamp o.s.v.
Själv har jag varken kunnande eller vilja att avgöra hur en ortodox Gulyás ska tillagas eller vad som ska ingå. Men har både sett många recept och träffat flera ungrare som hävdar att vitlök ingår i rätten. Låt mig föreslå att det finns många varianter.
jag har ännu inte provsmakat Campbells gamla och nya variant, men återkommer med min åsikt.
"Låt mig föreslå att det finns många varianter." Javisst, jag syftade på "grundreceptet" som puristerna kallar för gulyás. I vissa regioner hackar man ihop vitlök med kummin innan man lägger till soppan/grytan. Andra lägger till vitkål, grön paprika... Själv använder jag vitlök i min "förbättrade" gulyás tillsammans med basilika, timjan och piri-piri - samt creme fraiche i slutet. Det är mycket godare med dem - tycker jag.
BTW: Grattis för "Långkoks" nominering vid bokmässan i London. Lycka till!
Ja, din version verkar väldigt spännande. Jag har faktiskt en gång fått en uppsträckning av en ungrare just för att min version inte hade vitlök i sig. Så även puristerna träta. En god version jag provat är med surkål och syrad grädde, men det var från en viss region som jag inte minns just nu.
Jag fick tag i Karoly Gundel's kokbok - Det finns ingen ungrare som inte står i givakt när han hör namnet :-) Där hittade jag förklaringen till vitlöks-historien: man använder vitlök (och kummin) i Ungern, men inte i Transsylvanien.
Gulyasvarianten "Kolozsvari" - som fick namnet efter Transsylvaniens "huvudstad" Cluj, min gamla hemstad, där vår Dorsin spelar vänsterback - kryddas med mejram i stället.
Mat är kul: alla kan ha rätt. :-)
Ah, det var spännande. Det borde finnas en kokbok bara om gulyás. Helt klart. Själv är jag enormt förtjust i kombinationen kummin-vitlök-paprika och får hålla i mig för att inte använda mig av den för ofta. Jag har exempelvis använt den i en soppa som heter "Elmers soppa". http://taffel.se/recept/elmers-soppa
Och visst är skoj att världen är full av olik mat. Vad man än fördjupar sig i öppnar sig en ocean av möjligheter. :-)
Elmers soppa... Mmmm... med kantareller!
På delvis "engelskspråkiga" hemsidan
http://www.magyargulyas.hu/index.php?langvalt=eng
hittar man en hel lista på gulyásfestivaler som t.ex. och Gulyás "SM" som kommer att hållas i Szolnok (ca. 100 km. öster om Budapest) den 13 september 2008.
Sidor