Det här kan vara den mest bisarra ingrediensen jag någonsin bloggat om. Jag övervägde att skita i det men å andra sidan vet jag att många jägare följer mitt bloggande så jag skriver ner det i alla fall.
Björktrasten är en väldigt vanlig fågel i Sverige och faktiskt vår vanligaste trast. Den är jaktbar från första augusti och inledningen av jakttiden sammanfaller alltså alldeles ypperligt med mognaden av bären på bärbuskarna. Björktrastarna kan tillsammans med koltrastar tömma våra bärbuskar och bland annat med anledning av det så sköt jag en hel del björktrast i slutet av sommaren. Jag skjuter dem med salongsgeväret och får samtidigt fin skjutträning.
“Vem fan orkar ta hand om småfågel?”, frågar sig säkert någon. Ptja, det är ju så vansinnigt enkelt tillvaratagande och smaken är alldeles prima så varför inte? Jag plockar bara bort lite dun från bröstet, sen skär jag efter bröstbenet och fläker undan skinnet. Därefter tar jag en vanlig sax och klipper loss bröst med ben och allt, precis som man kan göra med duvor. Resten kastar man ut i skogen så räven får något att mumsa på.
Brösten från en björktrast är typ två små tuggor, så man behöver några stycken om det ska mättas magar. Å andra sidan är fågeln rikligt förekommande så det borde inte vara några problem. Smaken påminner rätt så mycket om ripa, men köttet är lite segare så därför tillagar jag det lite längre, och med hjälp av sous vide kan man åstadkomma kollagennedbrytning vid låga temperaturer – fem timmar på 55°C ger alldeles utmärkt konsistens. Ska du laga den på annat sätt så rekommenderar jag nästan lite långkok i någon form av gryta, tänk typ kalops eller burgundisk köttgryta. Men helvete vad fåglar du kommer behöva.
I receptet jag länkar till nedan har jag lagat björktrast, men det går utmärkt att ersätta trasten med någon typ av kråkfågel som kråka, skata, nötskrika eller kaja. Ersätter du björktrasten med ripa eller duva så ska du köra lite kortare tid i vattenbadet, det är mycket mörare fåglar.


