Nästa söndag ska vi bjuda min släkt på vinterbuffé. Eftersom vi firar julen hos andra drar vi vårt strå till stacken och inleder julfrossandet med fisk och skladjur. Jag är oerhört sugen på bläckfisk. Förmodligen blir det minst en sallad, kanske två med det goda havsmonstret.
Inatt googlade vi på bläckfisk och hittade den här fantastiska videon som ingav mig ännu mer respekt för detta fascinerande släkte. I Sverige buntar vi slarvigt ihop octopus, squid och cuttlefish. Jag undrar förstås vilken som är godast. Upplys mig gärna!
Nu ska jag till Matlabbet och plåta!
Kommentarer
8 svar till ”Bläckfiskdrömmar”
Jag har ätit små helstekta/helfriterade bläckfiskar i södra Spanien – man åt allt utom det mandelflansformade “ben” som sitter i mitten. Det var väldigt gott. Rejält med vitlök i oljan. Jag har för mig det var sådana där små spetsiga vita bläckfiskar, och det är väl “squid”?
Får du tag på bläckfiskbläck kan du ju göra arroz negro, svart ris (med bläckfiskbläck). Fast det är mer kul att titta på än speciellt…
Hej Lisa,
Grattis till Sydsvenskan-synd att den inte är stor i Stockholm. Gillar din stil och bläckfisk till jul.Ja vi svenskar är dåliga på bläckfisk, de är fascinerande som djur också. Jag är allergisk mot skaldjur men bläckfisk går bra. Grillad bläcksfisk a la plancha på en strand i solen och lite färsk citron, salt och peppar på…är för mig en härlig sommar på 70-talet på Ibiza. Suck!
Trevlig helg,
Kerstin Engstrand
http://kerstinsgreenroom.blogspot.com/
Nixons matprincip #1: Mat ska inte ha tentakler.
Maken älskar bläckfisk i alla former, frossar när vi är i länder med bläckfiskkultur och hamstrar hem bläckfiskkonserver. Jag tycker iofs det är gott när det är gott, men alltför ofta är den ju misshandlad och smakar gummisnodd.
Octopus (åttaarmad bläckfisk) brukar jag koka i vinägersyrat vatten och sen blanda med finstrimlad ruccola, bladpersilja, citron och olja. Ibland lite vitlök också. Eller så gör jag en tomatbaserad gryta med en massa lök och octopus och orzo/risoni. Squid gillar jag friterad med citron eller fylld med ris och milda örter. Cuttlefish kan göras i tomatbaserad gryta så som octopus.
Ska vi äta upp den där?
Kram
/M
Små mini octopuser är såå goda vitlök- och chilistekta i en sallad eller skaldjursrisotto. Eller bara varma vitlöksstekta med massor av svartpeppar och citronsaft och gröna blad, mmmm.
Har tagit mig an hela bläckfisken och inget mindre på En bra kombo
http://stoned-potato.blogspot.com/2008/11/blckfisk-citron-och-persilja.html