I slutet av sommaren fick jag en låda charkprodukter skickad till mig från Gustav Erikson, bossen på Eriksons Chark i Nossebro. Han var förbannat noga med att jag absolut inte får skriva något positivt om grejerna om jag inte menar det och den attityden gillar jag. Jag tar självklart inte emot varuprover under andra premisser än just dessa.
Jag är intresserad av alla charkprodukter och någonstans är ju så klart den rena hantverksprodukten mest spännande - ni vet det småskaliga och nördiga. Men för de allra flesta av oss så blir nästan vardagschark viktigare och vi har många riktigt duktiga industricharkuterier också. De är mindre än de stora charkjättarna och de drivs med både passion och kunnighet. Visst kompromissas det, för i grund och botten konkurrerar de ju med de stora jättarna, och de kan så klart inte ligga långt över dessa i pris. Själv skulle jag aldrig drömma om att köpa den billigaste falukorven när jag vet att det finns bra mycket bättre produkter för några kronor extra.
Gustav skickade allt möjligt till mig och det slående är att faktiskt allt är bra. Till och med kasslern är riktigt skaplig (kassler är sällan eller aldrig bättre än skaplig). Den är rökt på riktigt och har väldigt fin smak. Perfekt till en pastasås en tisdag eller, som i mitt fall, på en alldeles för stor macka alldeles för sent på kvällen (jag har så jävla bra karaktär på det där området).
Det som verkligen sticker ut är wienerkorven och falukorven. Rakt igenom helt lysande produkter och jag vet ärligt talat inte om jag ätit bättre falukorv. Jag gillar på det hela taget falukorv, men mest på macka eller med ut i skogen när jag jagar. Korv i ugn är så klart en annan favorit, däremot korvstroganoff kan dra åt helvete oavsett hur bra korv man har.
En stark rekommendation måste utlysas. Tyvärr hittar jag inte produkterna i Uppsala, vilket så klart är riktigt pissigt, men vi har ett annat bra alternativ i Andersson&Tillman. Ska man tala om andra fina små industricharkuterier så sticker även Tillmans Chark i Bollnäs ut. Hos dem fick jag även köpa en stor påse nitritsalt i somras så de ska verkligen ha en liten guldstjärna. De två ovanstående charkuterierna bör ju ha någon typ av släktband, så himla vanligt är inte namnet Tillman.
Det sista som måste sägas är att Gustav Erikson är en riktigt hyvens man också. Jag har diskuterat mycket med honom på Twitter och han har alltid en massa goda råd att bjussa på när det kommer till korvmakeri med mera.
Vilken är din favoritcharkuterist bland de som ligger mer åt industrihållet? Har ni några tips för mig att testa?