IMG_5473

Bregstij – Syldavisk kycklinggryta

Knappast något fångar folksjälen i ett land som dess bondska grytor. Trots att recepten förfinas och förändras över århundraden bär de en kontinuitet, och kan överleva som rätter i hundratals år, kanske för evigt. Traktens råvaror och tankeströmmar finns alltid med, och försvinner aldrig helt. Grytor från angränsande områden växer antingen ihop eller växer isär så till den milda grad att det kan utbryta slagsmål om vad den skall innehålla, trots att båda kan te sig förvillande lika för en utomstående. -Men ser du då inte att den där idioten inte bryner löken!

Tag bara den Syldaviska kycklinggrytan Bregstij, med spår av de fattiga och brutala krigsåren, då rotfrukter var det enda som höll folket vid liv. Den traditionella getuppfödningen var slagen i spillror, och vore det inte för de småskaliga rotfruktsodlingarna hade svälten gripit om sig ännu värre. Det råder nära nog konsensus om att rotselleri skall ingå i en Bregstij, även om vissa påpekar att rovor odlades i långt högre utsträckning än rotselleri. En eftergift till smaken, kan man förmoda.

Även om kor idag är ett vanligt inslag på de Syldaviska bergssluttningarna så håller snart nog varje hushåll på landsbygden fåglar, främst höns men även ankor och i de rikare nordligare regionerna är det inte ovanligt med kolibrifarmer. De senare grillas hela på spett eller färseras, men sedvänjan verkar inte ha spritt sig nämnvärt utanför landets gränser. Möjligen innehöll en tidig Bregstij get, men med tiden har kyckling blivit norm.

Syra och mustighet kommer ifrån det lokala rödvinet szprädj, ett brutalt bordsvin gjort på en häxblandning av druvor (en del menar att allt “druvliknande” accepteras, inkluderande bär, vissa vilda frukter och sekunda grönsaker). Även szprädj är resultatet av Syldaviens fattiga historia, där man helt enkelt tog vad som fanns och gjorde vad man kunde. Det är ingen slump att schablonbilden av en syldav är en listig, reserverad, påhittig och patologiskt sparsam typ, hur sann nu en schablonbild kan vara.

Men en syldav är också varmhjärtad, och trots de eviga krigen och spänningarna med den diktatoriskt styrda grannstaten Bordurien har det så gott som alltid förekommit ett utbyte av varor länderna emellan. Syldavien importerar oliver ifrån Bordurien, i princip Borduriens enda exportvara. Och eftersom fisk under lång tid var förbjuden i Bordurien (den som åt fisk avrättades, och om fisk påträffades i sjöar eller vattendrag utvisades den med omedelbar verkan) preparerades oliverna med saltad och sedan jäst löja innan de sändes tillbaka till det fisksvultna Borduriska folket – för den tulltjänsteman finns inte och har aldrig funnits som öppnar en oliv för att se om där finns något skumt inuti. Dessa oliver ingår alltid i en bregstij, men i Sverige är det så gott som omöjligt att få tag på den äkta varan. Sardellfyllda gröna oliver kommer rätt nära originalet.

Bregstij innehåller alltid tomater även om tomater inte odlats i Syldavien på många hundra år. De symboliserar de tider då välståndet började återvända och landet åter fick råd att importera mat. Tomater ingick i den allra första leverans som nådde landet efter det Borduriska kriget, en åsnekärra med grönsaker, snittblommor och eldvatten som baxades över den bergskedja som skiljer Syldavien från Österrike. Betalningen var ett antal tunnor szprädj, och sedan dess har Syldavien av någon anledning aldrig haft mer handelsutbyte med Österrike, och det diplomatiska läget länderna emellan är fredligt men iskallt.

En bregstij sprider förföriska dofter och det är tillåtet att ta sig friheter med den, genom att lägga till det man tycker passar in i helheten. De Syldaviska kycklingherdarna brukar repa åt sig en handfull örter som de förgyller den medhavda lunchgrytan med. Jag nöjde mig med lagerblad jag, men kompletterade också med en tesked svindyrt paprikapulver. Det blev gott, och jag bröt ut i en självgod hyllning:

-En sån här bregstij hittar man knappt norr om Klow!


Bregstij

REceptmakare: peter jägerbro tolkade en klassisk syldavisk rätt

4 personer

Receptet är inte 100% genuint, då till exempel de löjfyllda oliverna är svåra att hitta i Sverige. Det är dessutom något anpassat till svenska smaklökar, men om ni vill ha mer av originalsmak på er Bregstij så rör ner några matskedar lera på slutet.

  • 1/2 kg kycklingdelar
  • 1/4 rotselleri
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk sardellfyllda gröna oliver
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 dl rött vin
  • 1 matsked piment d’espelette
  • Några matskedar balsamvinäger
  • Smör
  • Socker
  • Lagerblad
  • Salt & Peppar
  1. Salta och peppra kycklingdelarna, bryn dem i smör i din bästa gryta. Lägg undan.
  2. Stek på den finhackade rotsellerin, den finhackade vitlöken och den finhackade löken i smöret och kycklingfettet.
  3. Slå i vin och balsamvinäger och låt ånga av ett tag, skrapa i grytans botten.
  4. Slå i tomaterna och peta sönder dem. Strö över paprikapulvret och ett par nypor socker. Sjud ett tag tills en del vatten har kokat bort.
  5. Lägg kycklingdelarna på tomaterna, lägg i lagerbladen.
  6. Sjud på rätt låg värme i minst en timme tills allt kokat ihop fint.
  7. Lägg i oliverna och låt dem sjuda med några minuter.
  8. Smaka av med salt & peppar.
  9. Strogjsk!

Kommentarer

12 svar till ”Bregstij – Syldavisk kycklinggryta”

  1. Eva

    Intressant.

  2. Örjan

    Antager att Margit snart kommer med sin variant, eller…?
    Hört sägas att hon är generalkonsul för Syldavien.

  3. Vacker folkmusik har de också. Efter ett besök trallade mina barn på denna lilla visa: http://www.youtube.com/watch?v=c4SjRuRaooQ

  4. Vackert, den satte sig direkt!

  5. Funkar även på blockflöjt.

  6. ThomasJ

    Bravo! Äntligen får syldaverna komma till tals!! De har lidit länge nog i tysthet!

    Menar du förresten Nordsyldavien eller Sydsyldavien? Förekomsten av bl.a. rotfrukter är ju inte lika i de olika departementen. Jag vill minnas att Saladin Erövraren avstod från att erövra Nordsyldavien just med tanke på det frugala hushållet därstädes. Det var inte alltid bättre förr. Vet du förresten om det är sant att det odlas tvillingoliver i Bordurien? Deras President Hristo Sanz Philippin påstod så i en radiointervju häromåret. Det låter ju nästan otroligt. Dock är Generalissimus Phillippin inte direkt känd såsom ett sanningsvittne.

    Kul att bregstij äntligen fått lite uppmärksamhet! När jag idag googlar på bregstij får jag 794 träffar varav 10 är direkt relaterade till rätten. Inte mer än rättvist.

    man skulle kunna ordna en tävling här på Taffel om det bästa receptet på bregstij. Det kunde bli väldigt intressant, särskilt med tanke på de olika variationerna i resp. landsända. Bregstij med pölt, eller med palinka, eller rentav fylld med skathack.
    Zdravo!

  7. Hurra, en tävling! Den som kan leverera det mest autentiska receptet på bregstij (som fortfarande är ätbart) vinner en årsförbrukning av szprädj (motsvarande ungefär en liter).

  8. Kalle

    Gudars!

  9. Örjan

    Det utlovade originalreceptet emotses med förväntan.

  10. Såja, där är receptet inne.

  11. Örjan

    Urkärnade, mixade svarta oliver tillsammans med kavringsmulor. “Lera” typ Heston B?