cavatelli

Cavatelli på gran orso (På svenska: småhålspasta med brynt mjöl*)

I morgon ska jag skriva om den oxsvansragu som åts till denna pasta. Men idag får ni hålla till godo med detta pastarecept. Tänk en pasta som smakar hasselnöt och brynt smör i sig själv, med rejäl stuns och den sortens morrighet som gör att man vill parera den med något rejält smakmässigt. Den ska inte tro att den kan mopsa upp sig.

(Att just den här pastasorten ser, tja, lätt obscen ut är någonting vi kan diskutera i smågrupper. Faktum kvarstår att den är ljuvlig.)

Cavatelli på gran arso (pasta på brynt mjöl)

Receptmakare: Den här bloggen som inspirationskälla

Portioner: 4 x 2

Tid: 3-4 timmar

Det här är ett recept som är enkelt men tar en jävla massa tid. Men det är värt det. Det är det faktiskt. Du kommer använda knappt hälften av pastadegen, men resten fryser du förslagsvis in. Det är inte jobbigare att göra dubbel sats.

  • 2+6 dl durumvete
  • ca 2 1/2 dl vatten
  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg 2 dl durumvetemjöl i en vid form.
  2. När ugnen fått upp värmen rostar du mjölet. Sätt timern på tio minuter i taget de tre första gångerna, sedan på fem minuter i taget. Varje gång klockan ringer rör du om ordentligt i mjölet. Det ska bli vackert gyllene men inte mörkbrunt. 45 minuter tog det för mig, men det varierar beroende på ugn och form.
  3. När mjölet fått fin färg låter du det svalna och blandar med resten av mjölet och vattnet till en riktigt torr deg. Motstå impulsen att blanda i mer vatten, för du vill ha en deg som nätt och jämt går ihop.
  4. Nu kan du knåda degen på bakbord i tio minuter (jobbigt) eller köra den i pastamaskin. Det är egentligen egalt. Men eftersom jag är lat har jag en annan taktik.
  5. Ta en stor tålig och, framför allt, ren plastpåse. Lägg degen i den. Släng den på golvet. Trampa ut den ordentligt med fötterna. Ta upp och vik den fyra gånger. Upprepa tills degen har en sammetslen textur.  Det brukar ta ungefär 10 minuter men är långt mindre jobbigt än att knåda för hand.
  6. Låt vila två timmar i kylen.
  7. Nu är det dags att göra cavatelli, vilket är en av de lättaste pastasorterna att göra. Frys in hälften av degen till senare tillfälle. Ta sedan en plommonstor bit deg och rulla ut den till en centimetertjock orm.
  8. Skär en centimeterstor bit och ta en matkniv. Tryck och dra matkniven längs degbiten tills du har en korvbrödsliknande pasta med räfflor i mitten. Den här videon visar hur det går till. Fast skippa ut-och-invändningen om du inte vill ha orechietti.
  9. Lägg den färdiga pastan på bakplåtspapper och låt torka några timmar. Koka al dente, ca 6-9 minuter beroende på hur tjocka dina cavatelli är. Salvia och brynt smör är gott till. Citronskal likaså. Och hemgjord pesto. Eller oxsvansragu (länk kommer senare).

* Dagens etymologiska lektion. Cavatelli är ett substantiv och en diminutivform av cavare, som betyder att urholka något. Jämför med engelskans excavate. Gran orso betyder, efter vad jag listat ut, björnmjöl (jämför engelskans grain och latinets urso). Det vill säga ett mjöl brunt som en – just det – brunbjörn. Jag kan ha helt fel och då får  ni rätta mig.

Kommentarer

8 svar till ”Cavatelli på gran orso (På svenska: småhålspasta med brynt mjöl*)”

  1. Fuchsia

    Hej!

    Jag tror att arso snarare kommer av den latinska participen arsum av verbet ardere som betyder brinna, glöda.

    1. Tack Fuschia! Som sagt. Jag vill gärna bli rättad, och du gjorde det nyss.

  2. Örjan

    Annan grandma med mångårig erfa. Kolla tekniken!
    Och torklådan.
    http://www.youtube.com/watch?v=c-TX7bbMBnY&feature=related

  3. Pinsamt fö att jag har blandat o och a på ett märkligt sätt. Nåväl.

  4. Kurt

    I Finland & Estland rostas ju korn, råg havre och/eller ärtmjöl till s.k. Talkkuna (Finland) eller Kama (Estland). Och rostat vetemjöl förekommer i Indisk mat.

  5. Tobias

    Jag brukar faktiskt kavla pastadegen i stället för att knåda. Jag gör mig själv till en pastamaskin alltså. Kavlar ut och viker, kavlar ut och viker. Blir fint. Vissa säger att degen ska vila, men jag har inte märkt att det gör någon skillnad. Använder en halvan direkt och sparar resten i kylen.

  6. Gott med egen pasta;)
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  7. Andreas

    Hur blev det med ragun?

    För övrigt kan jag tipsa att city gross i bromma numera säljer högrev med benet kvar. Det får man inte ens i hötorgshallen sist jag frågade. Like på det.