Chilipastan som inte försvann

Ni anar inte hur svårt det är för en matnörd att motstå nya ingrediensers tysta lockrop i affären. (Jo, en del av er gör nog det.) Den här gången var det en påse grovkornig chiligegga som kastade bönfallande blickar på mig genom kylskåpets glasdörr, just invid kassan på Asian Market på Olofsgatan. Som vanligt gav jag efter, väl medveten om att den förmodligen skulle återfinnas i min kyl en dekad senare vid en flytt. Och att det återseendet knappast skulle vara glatt.

Hur som helst stötte jag oförhappandes på den under långfilspaketet, brevid de syltade tangerinerna redan två dagar senare. Nu har chiligeggan förgyllt våra middagar flera dagar, den är en av de bästa jag träffat. Och kombinationen med tomater och zucchini var en lyckträff.

Första dagen åt vi röran med friterad tofu som köps färdig och sedan återsteks knaprig på hög värme. Sista minuten slängde jag ner en näve av de sista, lätt bedagade shisobladen. Förmodligen skulle en god thailändsk husmor ratat dem men de dög för mig en stressad vardagskväll.

Dagen efter marinerade vi kuber av lax i ljus soja och stekte i jordnötsolja på hög värme, sista minuten vände jag ner helig basilika.

Först flera dagar senare kikade jag på vad som stod på chilipastan: Pad kee mao. Sen googlade jag mig fram till att den används till rätten med samma namn som kan översättas till fyllots nudlar (figures!) och jag var på helt rätt spår med den heliga basilikan, men allt annat i den här röran är helt min egen improvisation. Servera alltid örter till. Antingen rå hackad koriander, shiso eller limebasilika. Eller shiso eller helig basilika som steks snabbt i mycket het olja.

Zucchinifräs med het chilipasta

Receptmakare: Försynen och Lisa förare winbladh

Portioner: 2

Tid: 20 minuter

  • 2-3 msk jordnötsolja eller rapsolja
  • 3 cm ingefära
  • 1 medelstor morot
  • 1 ganska liten fast zucchini
  • 4 tomater
  • 1-3 msk pad kee mao-pasta, beroende på mod och konstitution
  • lite ljus soja eller fisksås
  • 1 tsk farinsocker eller ljus muscovado
  • 2-3 tsk pressad lime
  • Till servering:
  • Stekt tofu eller lax
  • Stekt shiso eller helig basilika
  • Kanske nudlar
  1. Hacka ingefäran mycket fint och morötterna nästan lika fint. Skär zucchinin i stora tärningar. Tärna tomaterna fint.
  2. Stek morötterna och ingefäran på hög värme i jordnötsoljan tills de är lätt brynta.
  3. Vänd ner zucchinin och stek vidare ett par minuter tills de fått en gnutta färg.
  4. Vänd ner chiligeggan och fräs i ytterligare ett par minuter tills den skiftat i färg.
  5. Vänd ner tomaterna och låt puttra samman några minuter. Smaka av med soja, socker och lime.

Kommentarer

2 svar till ”Chilipastan som inte försvann”

  1. Däremot försvann visst chiligeggan ur ingredienslistan?

  2. Tack du uppmärksamma språk- och smakvårdare!