I diskussionen om choklad glömde jag bort att ta upp aspekten med de mentala smaklökarna. Som många av er vet är kakaoodlingar en av de mest vidriga produktionerna att jämställa med kaffe och bananer.
Det enskilda märket vi köper mest av är Green&Black som finns på bland annat Hornstulls hälsokost. När de är färska håller de mycket hög kvalitet. Fair trade och ekologiskt. Vad jag har fått fram produceras Valrhona och Amadei under rätt acceptabla förhållanden. Generellt sägas att den dyra chokladen är mindre blodbesudlad än den billigare. Kan någon kolla upp Marabou och lite andra svenska märken?
Annars då? Det handlar om barn utför slavarbete på plantager för att vi ska få billig choklad. De använder bekämpningsmedel utan skyddsutrustning, de arbetar 12 timmar om dagen. De får inte gå i skola. Runt en kvarts miljon barn arbetar på chokladplantagerna Elfenbenskusten i Afrika. Det finns starka misstankar om trafficking i tiotusentalsfall och många bevisade fall.
Fastnar fulchokladen i halsen?
Om du nu vill satsa på några rättvisemärkta produkter kan du börja med kaffe, bananer och choklad. Jag säger inte att det är ett perfekt system, men det är en mycket tydlig signal om att vi konsumenter är beredda att betala mer för maten om de som producerat dem inte lider. Kanske kan du i alla fall låta en del av det du köper vara Fairtrade?
Faktiskt är det de mentala smaklökarna som gör att vi beställer hem ekologiskt till dörren. (Dessutom är det ju trevligt att preliminära undersökningar visat att ekologiska frukter och grönsaker innehåller 20-40 procent mer nyttigheter. ) Där kommer det mesta av grönsakerna och godakerna från små kooperativ. Apelsinerna och tomaterna har inte plockats under vidriga förhållanden av illegala invandrare i Italien eller Spanien. I USA har kedjor som Taco Bell och Burger King fått mycket dålig press för sina sjabbiga afärsmetoder. Personligen har jag mycket mer invändningar mot sådant än att det kanske är en del tillsatser i maten eller att den inte är nyttig.
Tilläggas bör eftersom frågan alltid kommer upp: Fair trade tillåter barnarbete under kontrollerade förhållanden så att barnen kan gå i skola. Kort sagt handlar det om att mänskliga rättigheter följs.
Kommentarer
14 svar till ”Chokladsmak och mentala smaklökar”
Jag är stark anhängare av ekologiskt odlat då jag anser att det enda sättet vi slutkonsumenter verkligen kan göra våran röst hörd är genom att konsumera det enligt oss “rätta”. Köper nog folk ekologiskt så kommer fler tillverkare att se värdet i att producera ekologiskt och som så kommer andelen ekologiskt sortiment att öka, är i alla fall min hoppfulla åsikt.
Angående rättvisemärkt/fairtrade/osv. så skulle jag hemskt gärna köpa sådant med, det är klart dumt att stödja en dålig verksamhet. Jag kan dock säga att jag hittils inte riktigt gjort mig stort besvär för att just hitta rättvisemärkta saker, men tiden kanske är inne för en förändring även där. Kan dock säga att jag inte direkt är varken informerad nog eller påläst om vilka bolag som är bra respektive dåliga av de vanliga bolagen, oavsett vad vi pratar om för varor.
En hyggelig oppdagelse å finne din blogg. Håper der greit at jeg har linket deg :-)
Ha en fin helg.
Torunn :-)
En bra (tycker jag) Rättvisemärkt choklad är Eguale. Den mörka apelsinchoklad som jag köper på Coop är Krav-märkt också. (Har inte kollat de andra sorterna.)
Min man (som f.ö. jobbar med bl.a. ekologiskt och Rättvisemärkt vin) är väldigt förtjust i en av Classics kaffesorter, som är Rättvisemärkt, en av dem som de kallar “ursprungskaffe”.
Sedan du skrev om bananer för ett tag sedan, väljer vi alltid Rättvisemärkt om det finns.
Jag tror inte att det finns ett enda hushåll i Sverige som skulle kunna föra ett vettigt resonemang som försvarar inköpandet av oetisk choklad. Jag tycker att det helt enkelt inte är okej att folk köper oekologiskt när det handlar om lyxkonsumtion.
Bra inlägg. Konsumenttrycket borde göra jobbet så småningom: en av de stora märkena i holland (Verkade) säljer numera bara rättvisemärkt choklad. marabou (etc) borde kunna göra samma sak.
Jag har förundrats en del när jag hittat billig och god mörk choklad, märkt med ursprung och vilken sorts kakaoböna, då jag vid enstaka tillfälle dristat mig in på Lidl. Nu förstår jag, och lovar hålla mig till Green&Black i fortsättningen. Den kan man beställa med Mossagårds-leveransen!
kan rekommendera Coops rättvisemärkta chokladask som blev en positiv överraskning i julas. 16 praliner tror jag det var, mest mörka. Goda!
Undrar om våra smaklökar påverkas positivt av medvetna val? Tycker det här med “mentala smaklökar” är intressant. I egenskap av sommelier och sensorisk bedömmare på V&S,så tycker jag att det är välldigt intressant hur vårt sinnes tillstånd,och vår omgivning påverkar vår smak upplevelse. Därför skulle jag nästan våga påstå att förutom att en renare produkt gjord med omsorg oftast enligt min erfarenhet smakar bättre ,så blir den ännu godare med ett renare samvete…Ännu en anledning att konsumera med ett “tänk”.
Körde en liten tävling på min blogg i december. Priserna bestod av olika choklader från theobromatastings.se . Ett par av dem (Santander 70% och Mesca Osha 65%) tyckte jag var fantastiska till-kaffet-choklader. Alla choklader i den butiken är eko och/eller rättvisemärkta. Bara att webbhandla så att man har lite hemma.
Och så vill jag tipsa om Booja-Booja, som gör ekologiska tryfflar, som är fantastiska. Finns i mycket välsorterade eko-butiker, eller beställs från Goodness Direct.
Barbro H: Det finns bland annat en intressant studie på morötter (kan dock inte för mitt liv komma ihåg vem som skrev den eller vart den gjordes, men det var typ ett universitet, kanske SLU). Sex sorters morötter jämfördes i ett fullfjädrat sensoriskt test. Tre var eko, tre var vanliga. I en första omgång fick panelen inte veta något om morötterna, och då blev utfallet lite positivt för eko, men knappt signifikant. I ett andra försök med en ny panel, talade man om vilka morötter som var eko. I detta försök fick eko signifikant bättre betyg än de konventionella.
Oj oj oj att man inte tänkt på det där Lisa. Det får bli skärpning!
Jag skickade precis iväg ett mail till Kraft och frågade om arbetsförhållandena kring produktionen av deras kakao. Mailet finns givetvis att läsa på min blogg.
Spännande med morötterna Johan! Talar ju lite för hur vårt samvete spelar in i det kulinariska. En annan intressant studie som dock inte involverar människor utan apor (våra kära släktingar),gjordes med vanliga besprutade Chiquita bananer,samt ekologiska. Det visade sej att aporna åt båda sorter men bemödade sej med att skala Chiquita bananerna emedans de slök de andra med skalen på. Har för mej att detta var på zoo i Köpenhamn men är ej hundra…Denna talar ju mer om smak och “sunt förnuft” än samvete men dock lite kul,tycker jag….
Tror det var Åsa Öström som gjorde testerna på tomater och morötter.
Inte för att jag älskar ICA, och vill framhäva deras storhet – men jag upptäckte i dag att de av sitt eget märke “Selection” faktiskt har en Peruansk, Rättvisemäskt</i< 70%-ig choklad, som smakar riktigt bra!