Idag åt min söte svärfar middag här. Det blev långbräserad älg med kortbräserad morot och rotselleri samt knaperstekta palsternackskvartar med skinka och salvia. Trevligt vin och trevliga ostar. Receptet med citrusbräserade rotfrukter är inspirerat av en liknande konstellation signerad Dag Hermelin. den fungerar nästan som en inläggning till tunga kötträtter. Använd gärna en turning slicer eller matberedare för att strimla rotsakerna. Eller se det som terapi.
Citrusbräserade rotsaker
Receptmakare: Lisa förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
- 2 stora eller 3 mindre morötter
- 1 bit rotselleri, ca 250 g
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1 msk smör
- 2 tsk finhackad ingefära
- 1 tsk finhackad rosmarin
- 1/2 dl pressad apelsin
- 1 msk pressad citron
- någon nypa råsocker
- nymald svartpeppar
- Skala rotsakerna och strimla dem till tändstickor. Hetta upp dem med ingefära, olja och smör. Vrid ner värmen och låt puttra tills rotsakerna mjuknat något men har spänst kvar, ca 5 minuter. (konsistensen blir inte mjukare än så här, promise!)
- Vänd ner rosmarinet och fräs i ytterligare 10 sekunder.
- Slå på pressad apelsin och citron. Låt puttra mycket sakta utan lock tills saften kokat in nästan helt. Smaka av med råsocker och peppar.
Kommentarer
3 svar till ”Citrusbräserade rotsaker med rosmarin och ingefära”
Japp, den snor vi. Perfekt för mig som ändå vill pressa citron över allting. Och tänk, snart kommer de där fantastiska sicilianska blodapelsinerna, då kan man rationalisera bort råsockret.
Hm. Måste köpa rosmarin, känner jag.
Låter smaskens. Ska testas. Har grönsaker att laga i kylen-ekolådans välsignelse:)