Cliffhanger och Veckans Matnörd

Till Holmen från Helsinki: Getfudge, Obama-bröd, havtornsolja, blåbärscider, grytbitar av fjällko, ost av finsk skogsko, porokorv, badmjölk,kallrökt forellrom osv.

Den som utan att googla vad badmjölk är blir nästa Veckans Matnörd. Nå? Det behöver inte vara rätt om det är tillräckligt kreativt.

Kommentarer

46 svar till ”Cliffhanger och Veckans Matnörd”

  1. Badmjölk var väl inget konstigt, men vad tusan är Obama-bröd, getfudge och porokorv.
    Grytbitar av fjällko hade jag gärna haft på lut i frysen.

  2. Det heter Helsingfors och inte Helsinki på svenska! Badmjölk = ternimaito ammande kos färska mjölk eller så är det något slags mjölkpulverderivat man kan bada i ss åsnemjölk. Gammal variant av de nuförtiden så populära Evian-flaskvattenbaden!

  3. Aha. Badmjölk är nån slags råmjölk eller kalvdans. Jag trodde det var sån där kräm som min farmor hade när hon badat och hela badrummet doftade tunga parfymer. Visst hette det badmjölk också?

  4. Jag instämmer i Mariannes råmjölks gissning. Mina tornedalska barndomsminnen bjöd på ternimaito som kalvdans. Vilket eventuellt ger högre matnördsnjutning än lögarpulver.

  5. Jösses vilken jackpot! jag är ju finne och borde veta, men jag kör en rå på att det mjölk att bada i. Ni vet Cleopatra badade ju i mjölk….typ…

  6. Ha! Alla har fel i synnerhet Marianne som visserligen är och nosar på det rätta svaret men diskvalificerar sig grovt genom att antyda att jag inte veeeet att det heter Helsingfors på svenska. Helsinki är ett extremt roligt, melodiskt ord och jag använder det så mycket jag vill på min blogg. (För att undvika misstankar om att jag inte behärskar lågstadiegeografi skrev jag det svenska namnet Helsingfors som tag, men det bet visst inte.)

  7. Ledtråd: VARFÖR heter det badmjölk tror ni? ;-)

  8. Jag tänkte att det kunde vara en biprodukt av ystning eftersom man ystade i stora kar. Men om det har någonting med råmjölk att göra så vet jag inte vad det kan vara. (nej jag har inte googlat)

  9. Och för att jag inte ska bli rättad igen: Trogna läsare av den här bloggen minns säkert vad poro är utan att jag översätter. Nå? Här finns chans till extrapoäng :-)

  10. Örjan

    Poro
    Ren om jag minns rätt.
    “Badmjölk” skulle det alltså var renmjölk?

    Snacka om något exklusivt i så fall.

    Går det att tillaga typ kalvdans/kalvost på den även utan extra ägg?

  11. Christer

    Poro är väl Borgå? Men badmjölk går jag bet på, trots mina somrar i Åbo skärgård.
    Sommarhäls
    C

  12. fredagskittling. Badmjölk för vattenbad? men vad för sorts..? porokorv känns som renkorv?
    Japp, erkänner, alldeles för lugn fredagskväll. Men ingen googling.

  13. Christer

    Neej! Det är ju en såndär med horn.
    C

  14. jag tror det är mjölk som gone bad, typ långfil eller filbunke

  15. Badmjölk är givet det glas kalla standardmjölk man får till sin bulle efter bad i tjärnen!

  16. Christer, Borgå heter Pori på finska. Usch vad sugen jag blev på att åka till Finland.

    Lisa, vart hittar du allt smarre? På Saluhallen eller?

  17. en kuggis? jag tror inte att badmjölk är mat alls utan helt enkelt nån lyxig duschtvål.

  18. Badmjölk måste vara någon slags mjölk som legat i vattenbad eller nått. Nej jag vet inte, jag får googla.

  19. Emil O

    Jag är mycket mer intresserad i getfudge än badmjölk, sicken fresterska den där Lisa =)

    Tycker att Mikaela leder hittils, men det är ju bara min åsikt. Trots att min mormor var finsk har jag tyvärr inte en aning vad badmjölk är. Finnar som de jordnära människor de är har säkert döpt badmjölk till det för att det är precis vad det är. Mjölk som man badar i, med naturligt mjukgörande bla bla bla osv. förståss.

    Patrik: Filbunke är ju mycket godare än mjölk, vaddå gone bad? =) (jaja, jag vet att smak är det mest subjektiva som finns)

  20. Emil, tack som fan, det där gjorde min dag. ;)

  21. OK, fler ledtrådar. Badmjölk är egentligen avsett för invärtes bruk men säljs för utvärtes bruk. Lite som odenaturerad finsprit på Apoteket ;-). Och nästan lika naughty.

    Marianne leder nog hittills på grund av ett enda litet ord.

  22. Uhm. Jag hade tänkt säga “kärnmjölk”, men om det är nånting naughty med det har jag uppenbarligen för dålig fantasi.

  23. Nixon: Eller så har du bättre fantasi än jag.

  24. Hahah, Mikaela, du är klockren! :) Åh, nu blev jag riktigt sugen på bad, badbulle och badmjölk juh!

    Fö har jag ingen aning varför det heter badmjölk. Nu handlar ju detta om ngt annat förstås än vad jag för första gången stötte på nu i våras. Jag spenderade vintern och våren i USA och såg där badprodukter av innehållande just mjölk (bl a soymilk, coconut milk, buttermilk etc). Tyvärr hade jag inget badkar där men både tvål med getmjölk och skrubbsalt från samma butik gick ju att använda. Och gissa om jag ångrar att jag inte köpte med lite badmjölk hem!!! Huvudet är inte alltid på topp om jag säger så.

    Invärtes? hrm, får tänka lite till på det

  25. Utan att ha en aning så gissar jag att det är något som min sambo älskar men jag avskyr – badmjölk = mjölk som stått i solen och blivit solvarm/bränd när man är på badutflykt.

  26. Lösningen står att finna i följande fråga: Varför i all sin dar säljs mjölk för “utvärtes bruk” trots att konsumenterna sen dricker den.

  27. Opastöriserad mjölk?

  28. Nu har jag googlat, det hjälpte föga, eller lite, men jag avhåller mej från att gissa vidare.

    Däremot kan jag inte undvika att tänka på eller dela med mej av minnet av de där apoteksflaskorna med mkt stark sprit i vi hade hemma som min farfar skrev ut för utvärtes bruk. Vars innehåll han själv använde till glögg. God glögg, minns jag.

  29. Opastöriserad mjölk såldes ju av dörrödsbonden som “kattmat”.

  30. ja, jag vet, men det här har jag inte googlat fram: badmjölk har narkotisk effekt eller åtminstone spår av ämnen som har narkotisk effekt

  31. Oj. Sitter Lisa ute i finska skärgården och blir hög på mjölk och tuggar getfudge?

  32. Anders, nu håller jag med du. Opastöriserad, det känns klurigt logiskt. Och det låter som att Lisa har det avudnsvärt helt klart, oavsett badmjölkens sanna själ.

  33. Johan Swanljung

    Katja, Pori är Björneborg. Christer, Borgå heter Porvo på finska. Men här på Matälskaren använder vi ju orden som vi vill så alltihop kan vara poro om det känns rätt.

  34. Maria

    Lisa: Man kan argumentera för att mun-matstrupe-magtarmkanalen i själva verket befinner sig utanför kroppen. Att kroppen så att säga ligger som en ring runtom. På så sätt blir även förtäring utvärtes bruk.

  35. Javisst, vill ni kalla Borgholm för Säffle så står det er fritt. Jag är inte den som är den.

    Opastöriserad är för övrigt HELT RÄTT. Så Anders blev Veckans Matnörd igen. Med hederspris till Marianne (jag sa ju att jag inte är den som är den) för det lilla nyckelordet “färsk”.

  36. det är ju förskräckligt, du menar att mjölken säljs för utvärtes ENBART för att den är opastöriserad? hur gör vi med all denna ost, all denna opastöriserade ost, förväntas vi smeta in oss i den? nu blir till och med JAG upprörd!

    grattis till anders!

  37. inte för att jag säger nej till att smeta in mej i ost, alltså

  38. Mjölk är mycket känsligare än ost. Jag tycker faktiskt att det finns en poäng eller två med att pastörisera mjölken.

  39. ändå dricker du den? jag förstår att du har en bra förklaring och förmodligen inte tid att dela med dej, dessutom ska jag iväg nu och så, jag litar på dej

    mjölk ska pastöriseras om den ska säljas som drickbar, annars får bara matnördar och deras vänner dricka den (om de inte har svagt hjärta eller är gravida)

    kram

  40. Yesyesyes! Matnörd igen! Vilket härligt slut på semestern!

  41. patrik: att dricka opastöriserad då och då är lite som att äta ostron. Partytricks. Och kul att smaka. och gott. men inte värt att göra för jämnan med alla aspekter inkl pris sammantagna.

  42. Hatten av, Anders! :)

  43. Örjan

    Opasöriserad helmjölk?
    Min barndoms mjölk.
    Var annan dag hämtades 4 liter dagsfärsk mjölk i kanna på granngården, Kannab ficj sedan stå i kylskåpet till morgondagen.
    Grädden skummades av manuellt.innan mjölken användes
    (Tänk vad svårt det var att försöka vara lika duktig som mamma)

    Fråga
    denna tydligen opastöriserade helmjölk, jämför med pastöriserad helmjölk (även kallad “gammadags mjölk” som ex.vis Arla har).
    Vilken skillnad uppfattar du?

  44. Jamen vad är badmjölken då?

  45. Jessika: Det kallas för badmjölk för att få säljas. Den är hemskt god men inte så remarkabel att jag vill utsätta kreti och pleti för mikribiella risker. Ostron är mer uppenbert värda att riskera liv och lem för.

  46. jag har aldrig uppfattat ostron som lemlästande, är dom det?