Corzo Hollo
Trogna läsare får vad de vill ha!
Skånska skafferiets Anna Billing ville ha en cocktail med jordgubbar, men inte inte Strawberry Daiquiri. Då fixar vi en jordgubbscocktail, men inte en Strawberry Daiquiri.
Jag är kanske inte den som står längst fram i kön när det serveras frukt-och-bärdrinkar med paraplyer, ananasblast och fruktibitar på pinnar, men faktum är att denna heta fredag i början på juni på något vis suktade efter en bärig cocktail. Något rött. Något bärigt. Något friskt. Något sött. Dags att byta ut gammalt, nytt, lånat och blått... I alla fall till fördrinken efter vigslen.
Väl utkommen till ön efter en arbetsdag hemma hos kollega G möttes man av ett gnistrande hav, en badande son, en sovande son, en dansande dotter, en matlagande svärmor, en kyssvänlig fru, en poolarbetande svärfar, en törstig svåger med törstig fjälla. Fram med buteljerna. Då bärdrinkar inte är min allra starkaste sida hade jag konsulterat mina bästa källor för att hitta en smarrig jordgubbscocktail. Hittade Corzo Hollo som lät riktigt lajbans, och planerade att byta ut balsamvinägern mot den härliga verjus som jag fått av fru Billing, men tyvärr stod flaskan kvar i Malmö... Fick således hålla mig till originalreceptet, dock med vissa andra justeringar.
Tequila, jordgubbar, balsamvinäger, basilika, lime, orange bitter och socker. Mums filibabba. De törstiga flockades runt glasen och man kunde knappt säga ecklesiastikminister innan glasen var tomma. Det är klart att det hjälpte att pannorna var svettpärlande och maten närmade sig bordet, men det var faktiskt riktigt gott. De muddlade jordgubbarna gav en härlig struktur på drinken och kombinationen mellan den bäriga sötman, syran och den fatiga vinägern var riktigt angenäm. Originalreceptet hade lite minde tequila och ingen orange bitter, men både jag och svågern tyckte det blev lite vassare med dessa justeringar.
Så nu är det bara att ha med sig en flaska dålig tequila till midsommar så blir sillen biff!
Corzo Hollo
Strawberry Daquiri. Nooot!
- 5 cl tequila
- 2,5 cl limejuice
- 2,5 cl sockerlag
- 0,5 cl balsamvinäger
- 3-4 jordgubbar
- Några basilikablad
- Muddla jordgubbar, balsamvinäger och basilika i ett stort mixerglas.
- I med övriga ingredienser tillsammans med is.
- Skaka.
- Sila upp.
- Servera.
Skål!