#dagensmat

För att öka rajrajet på Twitter kör jag numera lite matspånande med taggen #dagensmat. Alla som vill får tipsa om sina recept och idéer med en råvara. Jag tänkte köra de flesta vardagar.

Mitt bidrag blir att twittra smakkamrater och lite recept. Smakkamraterna är givetvis ohyggligt subjektiva. Det är bara jag som äter med min mun. Igår körde vi grönkål, och jag vill påminna om hur gott det blir om man först förväller och sen steker. (Bild lånad av Anna Billing.)

Här är min mans recept. Rasmus tipsade om grönkålscurry med kokosmjölk. Även Åsa kombinerar den med kokos. Gitto lagar caldo verde. Peter lagar grönkålspaté. Lägg gärna till fler förslag i kommentarerna.

Grönkålens smakkamrater

  • Apelsin
  • Chili
  • Fänkål
  • Rostad mandel
  • Curry
  • Kokos
  • Rökt fisk
  • Äpple
  • Rågbröd
  • Fikon
  • Ljusa russin
  • Ljus miso
  • Ingefära
  • Rökt fisk
  • Gris
  • Lamm
  • Röd paprika
  • Valnötter
  • Fetaost
  • Getost
  • Pinjenötter
  • Muskot
  • Olivolja
  • Smör
  • Ägg (gärna stekt)

Kommentarer

7 svar till ”#dagensmat”

  1. Elisabet

    Jag hittade ett recept på tyska på crunchy grönkål. Kålen steks med lök, spiskummin, senapsfrö, chili, vitlök och koks ner med grönsaksbuljong. Alldeles i slutet rörs sedan crunchy jordnötssmör ner. Det verkar på pappret som en mycket udda smakkombination, men fungerade så bra att rätt gjorts om flera gånger sedan första försöket. Gjorde senast sjukryddorkryddade köttbullar till, mycket gott!

  2. Annica

    Gjorde en fin paj häromdagen. Förvälld grönkål stekt med champinjoner och lite hackad rödlök. Lite ost på och äggstanning. Mycket god smakkombo.

  3. Tack för länkningen!
    Jag föreslår även rostade hasselnötter, kummin, puylinser och belugalinser, rödbetor, sesamfrö, olivolja, kallpressad nötig rapsolja, tomatpuré (jag äter ofta grönkål med en tjock tomatsås). Och så förstås vitlök, men det förslaget är kanske att slå in en öppen dörr eftersom vitlök passar med nästan allt… ;)

  4. Äh, slarvigt läst av mig tydligen. Missade att du faktiskt nämner olivolja.

  5. Örjan

    Just det Lisa körde igång redan 12.12.med fråga om grönkål.
    Massor av grönkålstips igår.
    Många fler än hon länkar till ovan.

  6. staffan

    Grönkålschips är väldigt gott! Doppa grönkålsblad i en god tomatsalsa, torka sen i svamptorken. Gott och knastrigt, nyttigare chips är inte lätta att hitta. Gör en dubbelsats på en gång, annars ångrar en sig.

  7. Örjan

    Fascinerande saffranstips/erfarenheter via dagens twitter.