Dags att skrota fettsnåla rekommendationer?

Genom Kostdoktorn hittar jag en studie om hur starka sambanden är mellan olika faktorer i kosten och hjärt- och kärlsjukdom. Ingen glad läsning för dem som med stöd av vetenskap förordat en fettsnål och presenterat skrämselpropagande mot mättat fett. Sambandet mellan hjärt- och kärlsjukodom och intag av totala mängden fett, mättat fett och flerommättat är mycket svagt och kan bara ses i vissa utvalda observationstudier. Bör vi med utgångspunkt i dessa försöka få folk att äta mindre fett? Svaret kan för en ärlig bedömare bara bli ett rungande nej.

Visserligen värderades en “västerländsk diet” rik på mättat fett som en riskfaktor, men den innehåller så många andra komponenter att fettets roll är svår att urskilja. En “medelhavsdiet”, denna skapade idealdiet, har starkt samband med skyddande effekt. En så kallad “prudent diet” ofta med restriktion av mättat fett, men desto mer av fullkorn, grönsaker, bönor (ja, du fattar galoppen) har starkt samband med minskad risk. Den är fettsnål men det är bara en av många komponenter.

I min värld finns det många sätt att äta bra på; olika dieter verkar passa olika personer. Fettsnål eller  fettrik. Vegetariskt eller animalisk föda. Om vi ska följa de starkast belagda kostråden för hjärthälsa ska vi satsa på enkelomättat fett, mycket nötter, grönsaker,  lågt GI och inte för mycket mat. Och så ska vi undvika transfetter. Fisk och fullkorn har hyfsat bra belägg på sin sida.

Hmm, så äter jag ju redan nästan.Kanske var det därför jag var så okritisk mot studien ;-)

Kommentarer

8 svar till ”Dags att skrota fettsnåla rekommendationer?”

  1. Svante

    …å andra sidan var det rolig läsning för de som förordat fleromättat fett, fisk, grönsaker och fullkornsbröd! ;-)

  2. Alla studier/dieter som förordar nötter, lax, ägg och helst haloumi gör mig överlycklig.
    Skulle vara kul att läsa en studie om vad det gör med hälsan och hjärtat att äta mat som man mår bra av i humöret och själen!

  3. Svante, titta nu lite på tabellen. Var jag på något sätt otydlig? Det finns alltså bara väldigt svaga och dåliga belägg för just fleromättat fett. Det finns starkare belägg för att t ex alkohol skyddar. Fleromättat fett inbegriper dessutom omega-6-fettsyror som är rejält tveksamma. Samma sak gäller det mättade fettet som Livsmedelsverket är på krigsstigen mot. Det finns inte vetenskapligt hållbara belägg enligt metastudien. Däremot finns det belägg för att enkelomättat fett som olivolja och rapsolja är bra.

    Otydligt är däremot SLV som rekommenderar BRÖD till varje måltid (forskning på det tack!) och GÄRNA fullkornsbröd. För att inte tala om att “fullkornsbröd” enligt en frivillig branschöverenskommelse får innehålla upp till 50% vitt mjöl. Bröd som inte är fullkorn är ett praktexempel på mat med högt GI och pinsamt lågt näringsvärde. Även fullkornsbröd har högt GI om det är allt för finmalt. De borde inte få nämnas i samma mening. Juicen, druvorna och bananen på tallriken har också högt GI.

    Nyckelhålsmärkt mat som rekommenderas på sidan du länkar till är fullkomligt idiotiskt och får bland användas av Risifrutti Fiber som istort sett innehåller lite mjölk, socker och vitt ris och tillsatta fibrer. Eller bröd med tillsatta fibrer men med lågt näringsvärde och högt GI.

    Allt Livsmedelsverket rekommenderar är inte åt fanders. Konstigt vore väl det då. Det är jättebra att de propagerar för mer grönsaker och fisk. Men vem gör inte det?

    De fem kostråden som du hänvisar till är kanske till hälften grundade på bra vetenskap. Not good enough!

    Här får du mina sex kostråd som alltså är grundade på solid vetenskap:

    • Välj dina kolhydratkällor bland livsmedel som har lågt GI och bland fullkornslaternativen med 100% fullkorn. Undvik socker.
    • Ät mer grönsaker Om du äter stora portioner är det viktigt att de har lågt GI.
    • Ät mer fisk, gärna feta fiskar.
    • Använd mer enkelomättat fett helst raps- och olivolja.
    • Ät mer nötter.
    • Oroa dig inte för mättat fett. Trots otaliga studier finns inga bevis på att det är farligt.

    Och så ett extra:
    • Lita för guds skull inte på att nyckelhålsmärkta livsmedel är ett bra alternativ. Nyckelhålsmärkningen har inte sin grund i solid vetenskap utan är framlobbat av industrin.

    Och här är mina personliga som inte finns med i metastudien men som i flera fall stöds av en hel del annan forskning:

    • Juice är en festdryck-ät frukt och drick vatten istället. Begränsa intaget av frukt med högt sockerinnehåll.
    • Ät mer gröna grönsaker. Det sänker insulinpåslaget även måltiden efter.
    • Begränsa intaget av majsolja, solrosolja och andra fleromättade oljor med hög halt omega-6-fettsyror.
    • Ät mer naturligt feta livsmedel så håller du dig mätt längre.
    • Minska andelen kolhydrater om du vill gå ner i vikt.
    • Drick mjölk med naturlig fetthalt istället för mjölk med artificiellt tillsatt vitamin.
    • Ät mycket fermenterad mat som kimchi, surkål och yoghurt.
    • Ät så mycket fett totalt som du känner är bra för dig.

  4. Vera: jag är på din sida! och det är det som är grejen. Ska man rota i folks matvanor ska man ha jäkligt torrt på fötterna. Det räcker inte med halvbra, halvvetenskapliga råd. jag längtar efter att höra en enda person på Livsmedelsverket säga: Vi har haft fel i några viktiga frågor. Vi måste sätta oss ner och kika på all den nya forskning som kommit in. Naturligtvis tar vi fram en ny nyckelhålsmärkning också. Medan vi gör det så kan ni hålla er till de här enkla tumreglerna som det finns solid vetenskap bakom.…

  5. Svante

    Lisa, du såg väl min smiley?

    Fleromättat var ett skrivfel, jag tänkte enkelomättat men fingrarna slant och det går ju inte att redigera kommentarerna.

    Jag har verkligen inga större invändningar mot dina sex kostråd. Jag ville mest påpeka att även om studien du länkade till kan användas som ett slagträ mot SLV i debatten om fett innehöll den också mycket som SLV faktiskt rekommenderar, men som inte rekommenderas av den grupp debattörer som just nu mesta aktivt kritiserar SLV (LCHF-lägret). Jag tänker då främst på enkelomättat fett, grönsaker, frukt och fullkorn.

    Möjligen borde jag ha lämnat min kommentar hos Kostdoktorn i stället, men det var här jag läste om studien först.

  6. Ja, det vore nåt fantastiskt. Bättre än att bara dänga fram en lååååång lista på gamla studier och säga att “det här stöder våra ståndpunkter” (och säkert hoppas att ingen vågar läsa alla).
    Ibland är det inte fel att rasera och ta allt från scratch, för att se saker med nya ögon. Då känns det som att man mer säkert vet att dessa punkter som står listade här, finns här för att de är nagelfarna och inte nåt som rapats upp av gammal vana.

  7. Svante: Studien bör definitivt utnyttjas som ett slagträ mot Livsmedelsverket. Att ha hälften rätt duger inte i min bok ;-)

    Enkelomättat fett nämns inte speciellt av Livsmedelsverket på sidan du länkar till. Fullkorn i en bisats.

    De kostråd du länkat till bygger bara till hälften på bra forskning. Nyckelhålsmärkningen inte alls. Jag tycker det är bedrövligt med tanke på den forskning som finns. Och hysteriskt tragikomiskt med tanke på att Livsmedelsverket gått ut med att de har alla sina studier som visar att mättat fett bör undvikas.

    Vad gäller LCHF verkar det fungera bra för vissa grupper som redan ligger i riskzonen och inte kan hantera kolhydrater. Mycket bättre än tallriksmodellen och traditionell kostrådgivning till diabetiker (minskat fett). Jag är rätt skeptisk till deras vurmande för extrema mängder mättat fett istället för att balansera med nötter, avokado, oliver och olivolja. Men konstigt nog ger den trots detta bra effekt på riskmarkörer som lågt HDL-kolesterol. Juryn överlägger fortfarande vad gäller LCHF-likande koster för friska människor och dem med måttliga symtom.

  8. Emil O

    Själv gick jag ner ungefärligen 20 kilo på att gå ner i portionsstorlek och att tänka något mer på vad jag åt för något. Att läsa på vad det du köper innehåller gör att man upptäcker mycket man inte visste, som att det i typ varenda färdig tomatsås finns socker. Jag försöker tänka på GI-faktorn, att äta fullkorn och att äta något “grönt” (blir ofta morötter för mig, och dom är ju orange) till varje måltid. Men jag tycker också att det är viktigt att ibland unna sig något gott utan att titta för mycket på kalorier eller näringsvärde, man måste ju njuta också. Men så kanske jag bara har tur, har inga direkta vetenskapliga fog för mina val utan mest en nypa sunt förnuft. Samt att jag läser här varje dag och lär mig vad som är bra och dåligt, skaffar det sunda förnuftet helt enkelt.