sprangbit

För den som tröttnat på kantarellerna – sprängticka!

Sprängtickan gör verkligen skäl för sitt namn. När den fått fäste i en skada i någon intet ont anande björk, infiltrerar den trädet under så lång tid som 15-30 år tills den är redo att sprida sig vidare. Då bryter den ut i knotiga bölder längs stammen (som inte ska förväxlas med vrilar, som är något helt annat) och bokstavligen spränger björken inifrån. I det skedet har trädet inte lång tid att leva, det handlar om själva verkställandet av den dödsdom som fälldes redan då björken smittades. Med en yxa eller bättre kniv går det lätt att bryta loss stora stycken av sprängtickan, som är porös, torr och smulig. Det är inte fruktkroppen av svampen som man ser utan en mycelmassa. Fruktkroppen dväljs längre in, emot stammen, och är inte lätt att se mer än som spår. Det yttre och hårdare skiktet av sprängtickans knotor är svart och hårt pigmenterat, medan det inre är mörkbrunt med insprängda vita inslag som syns som vita prickar då man skär ut en skiva. Det är en svamp med en underlig livscykel, men kanske underligare ändå är alla de medicinska egenskaper som sprängtickan sägs ha. I alternativa kretsar går sprängtickan ofta under namnet chaga, hämtat från ryskan. Det är nästan ingen hejd på vad som kan botas, lindras, hejdas eller stärkas av denna udda svamp. Att sprängtickan parasiterar på björken i så många år och suger upp alla nyttigheter och koncentrerar dem ska vara själva roten till allt det goda. Extrakt av sprängticka påstår kunna krympa cancertumörer, stärka immunförsvar och nerver, förbättra sömnen och mildra trötthet, hjälpa mot diabetes, utrota psoriasis och på köpet sänka kolesterol. Det är en mängd av aktiva ämnen i svampen som sägs ha dessa sammantagna effekter, och i centrum står en omatchad antioxidativ effekt. Kvantifierat i ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) står sprängticka/chaga i topp på listan, och spöar till exempel goji-bär tiofalt. Är allt detta sant? Sant är åtminstone att sprängtickan använts mot många av de nämnda sjukdomarna i gammal tid. Att den skulle bota dem vet jag inget om, jag påstår inget om det och den som är intresserad uppmanas att ta reda på fakta själv. Det pågår åtminstone en del forskning på området, och det är inte svårt att med en enkel googling finna såväl troende som skeptiker, vilka verksamma ämnen som finns i sprängtickan et cetera. Jag duckar för det kontroversiella kring sprängtickan, för min vinkel är en helt annan: vad smakar den? Det är nämligen väldigt populärt att göra ett te på bitar av svampen, och det påstås smaka rätt OK. Dessutom har jag turen (bara var 5000:e björk sägs vara infekterad) att det växer sprängticka på en gammal björk längs infartsvägen till vårt sommarställe, så jag har nära till råvaran. Jag har bryggt te på sprängticka ett par gånger, i olika styrkor. Det skrivs att teet skall smaka lite av vanilj. Varför inte? Vanillin kan ju syntetiseras från rötat trä (det framställs av träämnet lignin, dock från barrträd, som får genomgå rötning och rening). Jag kan inte påstå att vaniljsmaken är överväldigande, men där finns en mild och lite söt smak som drar åt det hållet. Annars smakar teet milt, inte alls olikt svart te men utan någon speciell beska, inte ens när jag gör teet koncentrerat. Faktiskt också lite som svagt, svagt kaffe. Jag dricker det kallt, för det skall stå och dra minst över natten (vissa kokar teet, bokstavligen), med ett par teskedar smulmassa per kopp, och jag tänker på iste. Tanken jag har är att förstärka kaffesmaken genom att rosta smulorna i ugnen först. Det får jag återkomma till.

Kommentarer

26 svar till ”För den som tröttnat på kantarellerna – sprängticka!”

  1. Peter Jägerbro

    Den heter på engelska “true tinder fungus”, alltså äkta fnöskesvanp. Den fungerar bra även utan förbehandlingen som fnösktickan kräver, med kokning i basisk lösning och torkning. Om ni skulle råka i skogsnöd framöver, alltså.

  2. Monica Hansson

    Det är intressant med Sprängtickan. Dock tycker jag att den smakar hö, inte gott alls, alltså. Jag dricker Yogitea som är kryddiga örtteer, så jag gjorde te på sprängticka och hade i en yogiteapåse några minuter. Sen i med lite Stevia för sötningen. Det blev ett jättegott iste. Det finns mycket nyttigt i sprängtickan men om den klarar att bota allt som skriv, tar jag med en skottkärra salt..=) Dock tror jag den stärker immunförsvaret rejält.

  3. Peter Jägerbro

    Den smakar milt, men det kanske hänger på hur koncentrerat man gör sitt te? Jag tycker att det smakar lite som svagt kaffe och svert te på samma gång, men så gör jag det riktigt starkt också.

    Det forskas en hel del på chaga, hoppas man kan reda ut vilka hälsoeffekter den har. Som det är nu verkar den ju kunna bota allt…påminner lite om Essiac-teet.

  4. Birgitta Damne

    undrar varför både jag och maken får ont i magen av den.

  5. Peter Jägerbro

    Jag har inte hört om någon annan som fått ont i magen av den. Kanske var det något annat ni åt, eller så råkar ni bara vara känsliga. Jag vet inte.

  6. annika

    Jag har hittat en sprängticka! Den består av en yttre svart skrovlig del, sedan en vackert brun väldigt hård del, och innerst en gulbrun mer porös del. Vilken del använder man till te?

  7. Peter Jägerbro

    Du kan nog använda båda. De mörka delarna påstås vara mer potenta, om det är sant vet jag inte.

  8. kjell högbom

    hej!! Nu har jag provat att riva chagan,och även kör lite i en bledner så det blev”till pulver! vet ni hur länge det beh,kokas när det är “så finfördeat! hälsn, kjell!

  9. Peter Jägerbro

    Jag är ju mest inne på sprängtickan för smakens skull, så jag vet inte hur man får ut mest effekt ur sprängtickan rent medicinskt. Koktiden lär bli kortare, samtidigt är det antioxidanter man vill åt och de torde reagera mycket lättare med syre om man finfördelar sprängtickan först. Samtidigt riskerar man ju att göra detsamma vid lång kokning. Hur man maximerar nettoeffekten vet jag helt enkelt inte!

  10. Kristina

    Är det någon risk att ta fel och få en giftig ticka?

  11. aidaelisa

    srängticka är oerhört kraftfully o har använts länge i finland o ryssland. finskarna levde på “pakuri” sprängticka på finska undervinterkriget o det finns dokumenterat att fångarna i sibirien överlevde sin tid trots dålig mat pga srängticke drickandet. jag har själv blivit av med min svåra björkpillen allergi på bara en vinter då jag började dricka dethär tet. kokar bitar av sprängticka i 12 timmar på ettan det är förens då de aktiva ämnena kommer ut och funkar bäst…och det mörka är det bästa.håller i kylen i en vecka sen borde man koka nytt…bitarna går att återanvända. när de slutat släppa ifrån sig färg under långkoket på 12timmar är det dags att kasta

  12. Thomas

    Hej Aidaelisa.

    Hur mycket vatten kokar du tickan i ?
    12 timmar låter väldigt länge, fyller du på vatten under tiden ?

    Jag har druckit en tid nu men bara kokat några minuter för att sedan låta svampen dra i några timmar.
    Gör jag helt fel då ?¨

    / Thomas

  13. Constantin

    Hej, hittade ca. 1.5 kg stor sprängticka igår.
    Har köpt förrut torkad pulver som jag gjort te på. Nu har jag försökt göra te på den jag själv hittade men tycker det skilljer ganska mycket i lukt. Vågar inte testa det. Ni som kan mer hittar en bild på den jag hittade här
    http://bcfi.se/images/sprangticka-s.jpg
    Är det safe att göra te på denna, lukten är mer svampig om man säger så än den jag köpt i butik!

  14. Peter Jägerbro

    Den du köpt var ju torkad, medan den du hittade nyss är färsk. Torka det du inte använder på stört, så det inte blir dåligt.

  15. rita

    har precis fått nys om detta och han som gav mig prover av chagan hade själv undvikit en ryggoperation och hade inte längre värk som han hade haft i många år. nämnde att min man hade blivit opererad för bukspottkörtelcacer och då berättade han att en av hans grannar hade fått veta att han hade 3 mån kvar att leva, i bukspottkörtelcancer… han började dricka detta och han lever gott ännu…3 år senare!!! – gud va man glad av att höra sånt!!!!

  16. Åsa N. Fridh

    Är helt nybörjare !Skördade dock min första ticka för ett par veckor sedan, torkade i ugn på 50 grader över natten . kokade sen ett par bitar (ca3cm i diameter) i ca 2 l vatten tills det blev mörkt ( såg ut som kaffe). Hällde på flaskor , in i kyl . dricker ett par glas/ dag. Är detta fel , håller shagan så länge i kylskåpet ??

  17. Kaija Martikainen

    Hej gott folk. Det här med Chaga har förföljt mig nu några veckor. Snubblar över det överallt. Var hemma i Finland i Nord-Karelen. Min cancersjuka kusin kokade the av en konstig svamp. Nu förstår jag att det var sprängticka. Nu skall jag till björkskogen och hämta hem en stor ticka som växer på min mark. Spännande.

  18. Birgit

    Hej! Har hört talas om sprängticka och allt som den ska hjälpa mot. Jag skulle vilja veta av er som har erfarenhet med tickan i samband med bukspottskörtelcancer. Här ni haft hjälp av den, har ni kunnat botas? Om ja, hur har ni tillberedd teet? Så tacksam för svar.

  19. Claes Bergholtz

    Har just upptäckt denna fantastiska svamp. Har varit ute och “plockat” massor. Senast idag en som vägde över 4kg. Har torkat i ugnen och skall nu testa att göra te.Må väl…
    Classe

  20. Svampen

    Tja har oxå lyckats hitta ganska mkt tycker jag ;) hur är det bäst att torka den? största biten är på ca 2kg, ska man dela dom innan?,,hur har ni andra gjort?

  21. Damien

    1. Man får inte plocka sprängticka utan markägarens tillstånd. Även sådan svamp som sitter på stubbar och ris tillhör markägaren.
    2. Det finns varningar för att använda Chaga när man äter blodförtunnande medicin.

  22. Torhild Brodin

    Hej jag har plockat sprängticka några gånger jag har lagt den på tork …Sedan river jag på rivjärn
    idag hittade jag en stor rev när den inte var torkad den smakar och luktar annorlunda men det är en sprängticka .
    smakar och luktar det svampig pga att den är färsk och fuktig ?
    Är det någon som vet mvh Torhild

  23. Karin

    Får man plocka sprängticka? Jag hade för mig att svampar som växer på träd inte omfattas av allemansrätten och därför inte får plockas hur som helst.

  24. Malin

    Hej alla, ni som har erfarenhet av sprängticka/chaga och cancer får gärna höra av er alternativt berätta mer här (?) om era erfarenheter! Min mail är mhl.malm@gmail.com ..jag har hittat hit och hittat chaga just p.g.a. en cancerdiagnos och vill jättegärna veta mer om hur andra i liknande situation tänker och vad ni erfarit?! Har t.ex. era läkare vetat om att ni dricker chaga och har ni gjort detta under cyto-behandling?

    Har just nu min första sats tekok av chaga på spisen… Spännande :)

  25. Michelle

    Vet någon vart man hittar chaga? Vi har hittat en massa chaga svamper, champinjon typen/formen i Småland men chaga verkar vara svår att få tag i. Tack!

  26. Bo

    Vårat sätt att behandla Tickan, är att torka den i ugn. 2-3 cm stora bitar i 50 grader tills att det inte finns ånga på ugnsglaset. Lägg en bit i vatten och koka upp. Lägg sedan ” biten” i frysen och återanvänd den till att den inte ger någon färg.